Svetski dan zaštite životne sredine
Foto: V. Ilić

Svetski dan zaštite životne sredine, koji se obeležava danas, 5. juna, u Bečeju su simbolično obeležila deca Predškolske ustanove „Labud Pejović“.

Nešto više od sto mališana vrtića „Kolibri“ je, od ponedeljka do petka, učestvovalo u edukativnim aktivnostima i akcijama uređivanja dvorišta.

– Ove godine su u obeležavanju ovog datuma učestvovala samo deca iz vrtića „Kolibri“. Od plastičnih čepova, koje prikupljamo tokom cele godine, pravili smo mozaike i slike, gledali smo edukativni film „Čuvari prirode“, a uz pomoć Odseka za zaštitu životne sredine OU Bečej, koji nam je donirao farbe i četkice, ofarbali smo žardinjere i gume u dvorištu vrtića, dok nam je JP „Komunalac“ obezbedio sadnice cveća, a JP „Vodokanal“ i preduzeće DTD su nam donirali zemlju – rekla nam je ispred Predškolske ustanove „Labud Pejović“ Vera Ilić.

Svetski dan zaštite životne sredine u Bečeju obeležen skromno
Svetski dan zaštite životne sredine u Bečeju obeležen skromno

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se od 1974. godine, a tema ovogodišnjeg dana je „Biodiverzitet“. Zemlja domaćin ove godine je Kolumbija, u partnerstvu sa Nemačkom, a ovaj dan se inače obeležava u više od 140 zemalja širom sveta, kako bi skrenuo pažnju javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

Neretko je slučaj da, posebno na bečejskom šetalištu kraj Tise i u samoj reci, osvane bačeno smeće, a kako je jedan od načina očuvanja životne sredine i odgovorno odlaganje otpada, zanimalo nas je da li će zeleni korzo uskoro dobiti kante za otpad, jer su građanima trenutno u tom delu dostupni samo zaključani kontejneri.

– Danas se očekuje isporuka petnaest novih kanti koje će biti postavljene na svakih 100 metara na keju i zelenom korzou, a postavljanje će biti završeno do početka nove radne nedelje. Inače, zelene kontejnere na Tisi koriste isključivo radnici komunalnog preduzeća za obavljanje posla i zbog toga su zaključani – objasnio nam je direktor JP Komunalac“ Bečej Željko Plavšić.

Šetalište na Tisi uskoro dobija odavno tražene kante
Šetalište na Tisi uskoro dobija odavno tražene kante

Osim postavljanja odavno traženih kanti, prethodnih dana je popravljena i javna rasveta u Goranskom parku, pa će tako dva omiljena mesta za rekreaciju Bečejaca uskoro biti kompletirana.

Zaštita  životne sredine u Srbiji

U Srbiji se prerađuje samo oko 10 odsto komunalnih otpadnih voda, a više od 60 odsto industrijskih postrojenja ne prečišćava svoje otpadne vode, što dovodi do zagađenja reka i jezera. Što se tiče vode za piće, prema proceni Državne revizorske institucije, u Srbiji je tokom 2018. godine u distribuciji izgubljeno 230 miliona kubnih metara vode za piće, što predstavlja veliki ekološki i ekonomski problem. U Vojvodini je situacija u proseku najbolja, pa gubici iznose oko 25 odsto proizvedene vode, dok su gubici u ostalom delu zemlje oko 40 odsto, navodi se na sajtu DRI.

Sa druge strane, u Srbiji se trenutno reciklira svega 3 odsto komunalnog i do 40 odsto ambalažnog otpada, dok se procenjuje da država ima oko 3.500 divljih deponija koje su poseban problem kada je očuvanje životne sredine u pitanju.

Inače, Poglavlje 27 pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, a koje se tiče zaštite životne sredine, ocenjeno je kao jedno od najskupljih, budući da su neophodne značajne investicije i ulaganje u infrastrukturu, ali i podizanje svesti građana o ovoj temi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име