A fiatalok Óbecsét olyan községnek látják, amely kortársaiknak átlagos lehetőségeket nyújt – derült ki abból a kutatásból, amely a Helyi ifjúsági akciótervhez készült.

A megkérdezettek szerint a községben a legnagyobb gondot a munkanélküliség, a munkalehetőségek hiánya, a motiváltság, a fiatalok által használható területek hiánya, a kortársak közötti erőszak és az általános biztonság jelenti.

A 270 megkérdezett zöme az életminőség javulásának a lehetőségét az egészségügy, a foglalkoztatás és az oktatás fejlesztésében látja.

A községi képviselő-testületben az év végén elfogadott Helyi ifjúsági akcióterv tanúsága szerint a fiatalok úgy vélik, hogy Óbecse a környező községekkel és városokkal azonos lehetőségeket kínál a fiataloknak.

A megkérdezettek elégedettek voltak a község oktatási lehetőségeivel és az iskolák minőségével, ami fontos tényező a személyes fejlődésükben. A sportolási lehetőségeket a fiatalok igen nagyra értékelték.

A legutóbbi népszámlálási adatok szerint a községben közel 7400 15 és 30 év közötti fiatal él. A közvéleménykutatásban résztvevők 39,8 százaléka férfi, 60,2 százaléka nő volt, és a kétnyelvű kérdőívet 177-en szerbül, 93-an magyarul töltötték ki.

Dane Mandić, Óbecse község Ifjúsági Szervezetének koordinátora
Dane Mandić, Óbecse község Ifjúsági Szervezetének koordinátora

A dokumentum szerint az előző akcióterv enyhe változásokat eredményezett az óbecsei fiatalok életében, viszont hiányoztak belőle a fiatalok számára kiírt pályázatok – a mostani akciótervben ilyenek is szerepelnek, amivel a civil szféra jutna lehetőségekhez.

A pályázatok által elfogulatlan és tárgyilagos döntések születhetnek, ami összhangban áll az Ifjúsági és Sportminisztérium által javasolt, az Ifjúsági Iroda által is alkalmazott standardokkal. A pályázatok támogatják az önkormányzattal való együttműködést, az eljárások pedig áttekinthetők lesznek.

Óbecse község Helyi ifjúsági akcióterve 2021-ig lesz érvényes. A nyáron elfogadott Helyi gyermekjóléti akcióterv és a kidolgozás alatt lévő Nemi egyenjogúsági akcióterv mellett ez az egyetlen elkészült akcióterv, holott Óbecse község 2013-2020-as fenntartható fejlődési stratégiájában nyolc prioritás is szerepel.

 

 

Medijski sadržaj je nastao u okviru projekta „A közpénz átlátható útja: Transparetni put javnog novca“ koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne odražavaju stavove ministarstva

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име