Žitelji najvećeg grada u našem delu Potisja opet na dostojan način obeležavaju Dan oslobođenja Bečeja od fašizma. Sve je počelo u sali Gradskog pozorišta 7. oktobra uveče Svečanom akademijom u organizaciji lokalne samouprave, a završilo se sutradan, na dan kada su pre 71. godine jedinice Crvene armije i NOB proterale fašiste, polaganjem venaca kraj Spomen zida na fasadi Gradske kuće Bečej.

-Ne znam šta je motivisalo vlasti pre nas da prestanu da obeležavaju Dan oslobođenja Bečeja od fašizma, ali mi smo ponosni što smo se opet u ovolikom broju okupili da evociramo uspomene na, istovremeno, teška i lepa vremena. Teška, jer nijedna ratna operacija nije laka, a lepa jer od slobode nema ništa lepše. Ponosni smo i na novouvedeni opštinski praznik Dan ravnopravnosti, koji se obeležava 1. avusta, jer to potvrđuje da smo za tolerantan suživot s komšijama bez obzira na nacionalnost ili veroispovest, deo je nadahnute besede prvog čoveka bečejske opštine mr Vuka Radojevića. Prilikom daljeg obraćanja prisutnima, predsednik opštine je vrlo emotivno govorio o vremenu kada je Bečej, posle 1.614 dana okupacije, dočekao slobodu. Pozdravio je i delegaciju bratskog grada Istra iz Ruske Federacije i, pošto je bio 7. oktobar, iskoristio je priliku da putem njih iz malenog Bečeja uputi srdačne čestitke povodom 63. rođendana njihovom predsedniku Vladimiru Putinu. U ime ruske delegacije zahvalila se na pozivu i uručila srdačne pozdrave iz bratskog grada Istre zamenica načelnika Istrinskog okruga, jednog od najačih ekonomskih reona u Moskovskoj oblasti, Irina Borisovna Julinceva. Ipak, u centru pažnje bilo je autentično svedočenje o 8. oktobru 1944. godine jedinog živog Bečejca tog vremena Mihajla Ševića, koji je odnedavno za svoj revolucionarni angažman u mladosti i kasnije u razvoju privrednog života Bečeja, postao počasni građanin Bečeja.

-Počastvovan sam i ponosan što mogu da evociram uspomene na vreme pre više od sedam decenija. Samo nas je troje živih ostalo, a ja sam jedini u Bečeju, iskren je osamdesetdevetogodišnji Mihajlo Šević. Antifašistički odbor Narodne omladine u Bečeju oformljen je u našoj porodičnoj kući i mogu da primetim da su mladi Bečeja odigrali važnu ulogu u oslobađanju Bečej učešćem i izgradnji drvenog mosta preko Tise, kojim su došli borci Crvene armije i njihova laka artiljerija, ali i u daljim borbama za konačno oslobođenje države od fašizma, kao i u kasnijem obnavljanju države. Naša mladež je učestvovala na 12 omladinskih saveznih radnih akcija, a imali smo akcijaše i prilikom izgradnje najmlađeg sela u našoj opštini Radičevića pedesetih godina prošlog veka.

Svečana akademija oplemenjena je prigodnim programom u kom su učešće uzeli solo pevači, stalni član Opere Narodnog pozorišta u Beogradu tenor Boris Babik i koordinatorka Gradskog hora Bečej sopran Nataša Katić Radosavljević, mladi glumac Dramskog studia mladih Gradskog pozorišta Bečej Srđan Tomić, folklorna grupa iz ruskog grada Istra i domaćin ANIP „Đido“. Značajnom datumu bečejske istorije pridružili su se i osnovci i srednjoškolci tradicionalnom sportskom manifestacijom „Trke ulicama grada“ u kojoj je direktno ili indirektno uzelo učešće par stotina mladih.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име