Ataše za kulturu i nauku ambasade Republike Poljske u Beogradu Dagmara Luković posetila je danas (23. septembar) opštinu Bečej.

 

Luković je prisustvovala svečanosti u pozorištu pripremljenu u čast učenika srednje škole iz poljskog mesta Stašov, koji borave u najvećoj potiskoj opštini. U jednosatnom programu koji su uz podršku pojedinaca i lokalnih organizacija pripremili đaci Gimnazije Bečej, povodom revizite vršnjaka iz Poljske, smenjivale su se elementi tradicionalne, ali savremene kulture. Pored srpskog i mađarskog mogao se čuti engleski, ali i španski jezik, dok je, osim folklornog, predstavljen i romski ples. Priredba je počela svečano, prvo su intonirane himne dve republike, a potom su se na sceni smenjivali mladi, koji su kazivali stihove, plesali i pevali.

Predsednik opštine Bečej Vuk Radojević i poljski ataše za kulturu Dagmara Luković razmenili su poklone sa tradicionalnim simbolima i pozdravili saradnju škola. Bila je to prilika i da se prijateljstvo dveju obrazovnih institucija ozvaniči, pa je direktor bečejske gimnazije Miodrag Basarić profesorima poljske škole uručio memorandum o saradnji. Kako je izjavila Dogmara Luković, na tečnom srpskom, što ne čudi, budući da je profesorka srpskog jezika i književnosti, političari često umeju pokvare odnose među zemljama, pa je na mladima da to izglade.

– Najbolja saradnja naroda je ona u kojoj su akteri mladi ljudi. Nadam se da ćemo uskoro videti proizvod koji će poteći iz saradnje učenika dveju škola. Da li će to biti zajednička predstava, zbirka pesama, ili nešto drugo, to neka sami odluče. Raduje me činjenica da mladi ljudi iz Srbije sve češće putuju u Poljsku, ali i da Poljaci sve češće dolaze ovde, jer kulture i treba da se prožimaju. Što se više prožimaju, to su bogatije i sa sobom nose više sadržaja, objasnila je ona.

Saradnja ambasade Republike Poljske u Beogradu i opštine Bečej će se, prema najavama, proširiti, pre svega u kulturnom smislu. Predlog čelnika opštine Bečej je da se i ova evropska zemlja, sa bogatom kulturnim i istorijskim nasleđem, predstavi žiteljima varoši kraj Tise.

– Obradovala me je inicijativa vaše lokalne samouprave. Radujem se tome, jer poljske kulture ima malo u Vojvodini. Naime, programi naše ambasade su koncentrisani na Beograd, Niš, tu su još i Čačak i Novi Sad, a nije dobro da se zapostave male sredine. Publika u manjim mestima je podjednako željna stvari koje su možda drugačije, a to su filmska ostvarenja, muzika…navela je Luković.

Atašeu Pojske u Beogradu se veoma dopao današnji performans.

– Program je bio savršen. To su bili sjajni elementi tradicije, folklora, pesama koje te odmah asociraju na ovu sredinu, ali je bilo i savremenih elemenata. Čestitala sam direktoru škole na vrhunskom programu. Ova priredba se mogla predstaviti u Beogradu i Varšava, a publika bi ga podjednako toplo prihvatila i pozdravila kao i ovde danas, navela je Dagmara Luković.

Četiri godine Gimnazija Bečej sprovodi međunarodne razmene đaka.

– Prvo smo počeli da na ovaj način sarađujemo sa školama u državama koje su nam blizu. Imamo partnersku školu u Seksardu u Mađarskoj, sa kojoj već četiri, pet godina intenzivno sarađujemo, razmenjujemo učenike, ali i iskustva. Tu je Italija, sa kojom, nažalost, nismo uspeli da nastavimo razmenu. Posebno nam je zadovoljstvo što je saradnja sa školom iz Poljske došla posredstvom učenika, a ne institucija, odnosno škola. U planu je da svake godine oni budu naši gosti, a mi njihovi, izjavio je direktor gimnazije.

Delegacija bečejske gimnazije prva je posetila Stašov u martu, a grupa đaka predvođena profesorima je ovih dana u reviziti vršnjacima u Bečeju.

– Tamo smo naišli na izuzetan prijem, a odmah posle posete naših đaka je direktor tamošnje škole pripremio protokol o saradnji, što nas je posebno prijatno iznenadilo. Takođe, gradonačelnik tog mesta je uzrazio želju da sarađuje sa predstavnicima naše opštine, pa se nadamo da će dve škole, ali i dva mesta, uspešno sarađivati, naveo je Basarić. 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име