Nastavnici koji predaju učenicima uzrasta od 11 do 16 godina i koji su imali dobar primer aktivnog uključivanja učenika u razvoj procesa učenja, dobro prihvaćen metodološki pristup ili razvijeno – implementirano učilo koje koriste u nastavi, kao i ideju za šire uključivanje nauke u škole, konkurisali su u projektu March. Njih 20 najuspešnijih od ukupno 100 prijavljenih učestvovali su u radionici „March in March” koja je bila održana 6. i 7. marta u Studentskom kulturnom centru u Beogradu.

 

 

Ovaj projekat, koji je finansiran od Evropske komisije u okviru Life Long Learning programa, okupio je mrežu od devet institucija (The British Council, British Science Association, Forum Democrit, Jungvornweg, Science on Society, Education Development Centre, Ciencia Viva, Centre for Science and Art Promotion, Greek Ministry of Education) iz sedam evropskih zemalja (Velika Britanija, Grčka, Nemačka, Srbija, Litvanija, Bugarska i Portugalija).

Oni tragaju za najuspešnijim dobrim praksama držanja nastave. Ciljevi projekta su uvođenje metoda za pospešivanje funkcionalnog učenja, interaktivna nastava i aktivno uključivanje učenika u razvoj procesa učenja, popularuzacija nauke, aktivan upliv nauke u nastavu i pravljenje funkcionalne veze između onoga što se uči i primene. Jedna od učesnika radionice je bila Andrea Galgo Ferenci, profesor ekonomske grupe predmeta iz Bečeja, koja je učesnicima radionice prikazala kako se kroz interaktivnu igru može lako naučiti suština budžetiranja. Kako od Galgo Ferenci saznajemo, ona u svom radu rado koristi interaktivne nastavne metode i sa kolegama je zacrtala sebi zadatak za naredni period, a to je popularizacija ekonomske nauke. Naime, popularizacija je neophodna i u našem okrženju jer prema njihovoj proceni, kako ona objašnjava, ekonomija kao nauka nije privlačna i popularna, najverovatnije iz razloga što se ni sami ekonomisti ne trude da je približe običnom građaninu tj. đaku.

-Naš cilj je da prikažemo da saznanja o osnovnim pojmovima u oblasti ekonomske nauke bitno mogu da olakšaju život svakog građanina i da na zabavan, interesantan način ukažemo na ovu činjenicu, kaže Andrea Galgo Ferenci.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име