Tužni skup pozdravio je predsednik bečejske opštine Dragan Tošić | Foto: Vlastimir Jankov
Tužni skup pozdravio je predsednik bečejske opštine Dragan Tošić | Foto: Vlastimir Jankov

Savindan je u Bečeju praznik pomešanih osećanja. Deca i školarci ga proslavljaju kao dan duhovnosti i prosvete, pa je razumljivo što je bila prepuna sala Gradskog pozorišta na svečanoj Svetosavskoj akademiji u organizaciji bečejske Gimnazije, kojom su najavljene prigodne aktivnosti u pravoslavnim hramovima i po školama.

Međutim, žitelji našeg najvećeg potiskog grada od 1942. godine Savindan pamte i po krvavom piru fašističkih „hortijevaca“, koji su, završavajući Veliku raciju u Južnobačkom regionu, tokom trodnevnog pogroma ubili i hladnu Tisu bacali Jevreje, Rome i Srbe. Kako je Rezolucijom UN 2005. godine 27. januar proglašen Međunarodnim danom žrtava holokausta, Bečejci i to obeležavaju prigodnom aktivnošću.

Prvo je juče održan skup na mestu gde je bila sinagoga od 1883. do 1962. godine, kada je srušena, i na fasadi nekadašnje Jevrejske osnovne škole okačeni su venci na dve spomen ploče.

-Tisa je zaleđena. Rupa u ledu. Ljudi čekaju u redu da živi siđu u pakao. Spustimo Gospoda na zemlju da svedočimo svemu ovome. Dajte mi krila duhovna da natkrilim zlo, osnaži me da se suočim sa zlom da bih ga iskorenio, rekao je, između ostalog, prvi rabin Srbije Isak Asiel na mestu nekadašnje sinagoge.

Posle komemoracije služen je parastos nevino stradalim žrtvama | Foto: Vlastimir Jankov
Posle komemoracije služen je parastos nevino stradalim žrtvama | Foto: Vlastimir Jankov

Prigodnim rečima obratila se u ime lokalne samouprave zamenica predsednika opštine Bečej Dalila Dujaković, a Feđa Fišl je pozdravio prisutne u ime Saveza jevrejskih opština. Skup su  recitovanjem odgovarajućih pesama oplemenile učenice Ekonomsko-trgovinske škole u Bečeju Jelena Tarailo i Rebeka Kiš.

Na drugoj strani grada, kraj spomen obeležja Žrtvama racije iz 1942. godine uz ušće Velikog bačkog kanala u Tisu, u organizaciji lokalne samouprave održana je komemoracija, a Srpska pravoslavna crkvena opština je služila parastos nevino stradalim žrtvama.

Pošto je intonirana državna himna i minutom ćutanja odata počast stradalima, pročitana su poznata imena žrtava od pre 75 godina isklesana u mermernim pločama na spomen obeležju. Ukupno 214 žrtava, 128 muškaraca i 86 žena, su na temperaturi od „minus 25“ bacani u ledenu Tisu. Skupu su, pored rodbine i građana Bečeja, prisustvovali predstavnici ambasade Izraela i Mađarske, Saveza jevrejskih opština i tri crkve, jevrejske, pravoslavne i rimokatoličke.

Rodbina stradalih, žitelji Bečeja i gosti prisustvovali su sećanju na krvavi januar 1942. godine | Foto: Vlastimir Jankov
Rodbina stradalih, žitelji Bečeja i gosti prisustvovali su sećanju na krvavi januar 1942. godine | Foto: Vlastimir Jankov

-Hladnoća i ledom okovana Tisa podsećaju nas na krvavi januar pre sedam i po decenija. Ne organizujemo ovo da bi prstom upirali u krivce, jer to treba prepustitu sudu istorije, već da bismo se setili svih žrtava do kojih je došlo zbog bezumlja fašističke ideologije, apostrofirao je u svom govoru predsednik opštine Bečej Dragan Tošić.

Prigodnim govorom obratili su se i zamenica ambasaora Izraela u Beogradu Dženi Sedov, član Izvršnog odbora Saveza jevrejskih opština Srbije Feđa Fišl i Jelena Češljević i ime OO SUBNOR Bečej.

Parastos su služili sveštenici Srpske pravoslavne crkvene opštine Bečej predvođeni bečejskim arhijerejskim namesnikom Dejanom Stanojevim, a molitve su izgovorili i prvi rabin u Srbiji Isak Asiel i đakon ovdašnjeg rimokatoličkog dekanata Agošton Agoč.

Na kraju je predstavnik Druge mesne zajednice u Bečeju spustio venac u ušće Kanala u Tisu, a onda su položeni venci na spomen obeležje s imenima žrtava racije u Bečeju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име