Nova knjiga Milana Varadinca otkriva impozantan podatak da je bilo oko 40 doktora nauka u istoriji Kumana, mesta sa svega 3.000 stanovnika.

 

 

Pre nekoliko meseci, dok je pisao svoju sedmu knjigu po redu, Milan Varadinac iz Kumana, rekao je da je prošlost opasna ako se ne razume, naročito ako se posle toliko vremena ne valorizuju njeni primeri i ne sagledaju kako treba. U subotu 13. septembra u Kumanu je održana promocija knjige, pod nazivom „Moglo je biti mnogo bolje“. U pitanju je još jedna u nizu Varadinčevih knjiga koja se bavi prošlošću Kumana i Kumančana.

U svojoj novoj knjizi, Varadinac je popisao sve Kumančane, po muškoj liniji, koji su od 1845. godine do današnjih dana završili fakultet, magistrirali ili doktorirali: „Bavim se istraživanjem od 1975. godine, tako da imam mnogo materijala, a vodim i svoj kućni dnevnik, šta se dešava u kući, selu itd. Sve te podatke unosim svakodnevno, između ostalog i meteorološke podatke, o čemu govori moja prethodna knjiga. Išao sam po raznim institucijama koje imaju svoju arhivu i koje se bave arhivskom građom, gde sam istraživao sve što ima veze sa Kumanom. Spisak Kumančana je samo po muškoj liniji. Sva deca koja su od udatih ćerki, nisu obuhvaćena, ali se nadam da ću ih obuhvatiti u sledećoj knjizi. Bio je to velik posao, imao sam preko 1.500 telefonskih poziva, jer nisam znao ni adrese, ni brojeve telefona, pa sam se na raznorazne načine obaveštavao, kako bih prikupio podatke i stupio sa njima u kontakt. Inače, u spisku ima 730 Kumančana, od doktora nauka, do profesora, inženjera…“

Kumančana, prema rečima Vardinca, ima svuda po Vojvodini, Srbiji, državama bivše Jugoslavije i mnogim drugim, na svim kontinentima. Kako kaže, čini mu se da je u svojoj novoj knjizi obuhvatio oko 95 odsto Kumančana, jer je nemoguće naći ih sve.

Duško Letić, profesor na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu, recezent je najnovije knjige Milana Varadinca. On smatra da je knjiga vrlo interesantna jer zaokružuje neke radove koje je Varadinac objavljivao ranije u ediciji Kulturno-istorijskog društva Pčesa: „Mi delujemo tamo i dalje, ja ne više toliko, ali Milan je zaista vrlo predan u tom nastojanju da predstavi etnos Kumana i Kumančane u prošlosti i sadašnjosti. Mislim da je to veliki uspeh za njega, ali i za sve nas. Sama knjiga mislim da je metodološki vrlo uspela, da ima vrlo lepu i pitku građu i tu prozu koju je on izneo, i pretpostavljam da će nastaviti da se bavi time. Ovde je u nekim poglavljima ukazao na Kumančane koji su završili visoke škole, od pre 150 godina na ovamo i u tom istraživačkom zahvatu je zaista bilo interesantno da se u rezultatu otkrije šta je on to sve pronašao, koga je intervjuisao. Naravno, on je tu napravio i klasifikaciju, pa znamo koji su Kumančani magistrirali ili doktorirali i samim tim dolazimo do impozantnih podataka da je npr. bilo oko 40 doktora nauka u istoriji Kumana. Nadam se da će Milan nastaviti sa ovim interesantnim radom, jer on zaista ima kapacitet da mnogo toga uradi. On poseduje i veliku istraživačku građu iz različitih sfera. Iskreno mu želim mnogo uspeha i da i dalje svoje ciljeve zacrtava i ostvaruje ih. Nema sumnje da će svake godine izdati nešto novo i obradovati nas svojim izdanjima. On to vrlo uspešno radi i toplo preporučujem ove knjige koje je do sada izdao, kao i najnoviju „Moglo je biti mnogo bolje“.“

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име