Simulacijom suđenja, u kojoj su učestvovali učenici Ekonomsko – trgovinske škole, danas je (2. aprila) u Bečeju obeležen dan otvorenog suda.

Događaj, realizovan u okviru Projekta za reformu pravosuđa i odgovornu vlast, nastao je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Đaci su pred vršnjacima iz ekonomsko – trgovinske škole i iz gimnazije, simulirali sudski postupak, prekršaj iz oblasti javnog reda i mira, nasilje u porodici.

– Cilj je bio da se učenicima srednjih škola probliži rad prekršajnog suda, da rad ovog suda bude otvoreniji, transparentniji, rekla je vršilac funkcije predsednika Prekršajnog suda u Bečeju Snežana Bašić. Ona je istakla da sud kao organ represije na ovaj način šalje poruku generalne prevencije, te je ovo pokušaj da se utiču na sve potencijalne nasilnike ukazujući, im na posledice njihovog ponašanja.

Prekršajni sud organ je posebne nadležnosti, a sudije svakodnevno postupaju po velikom broju, kako zakona, tako i podzakonskih akata.

U sudovima ove vrste ne postupa se samo u oblasti saobraćajnih prekršaja, jer, kako je Snežana Bašić navela, svaki zakon i podzakonski akt propisuju prekršaje.

Manifestaciji su prisustvovali i predstavnici USAID-a, predsednik opštine Bečej Vuk Radojević i njegova zamenica Tamara Ivanišević. Od 1. januara ove godine u Bečeju, pored prekrašajnog, postoji i Osnovni sud i tužilaštvo.

Tako je, kako je prvi čovek opštine Vuk Radojević istakao, pravda građanima najveće potiske opštine bliža, dostupnija i jeftinija.

Đacima ovo nije prvi događaj ovakvog tipa, jer su učestvovali u simulaciji suđenja i pred Međunarodnim krivičnim sudom u Mostaru.

Učenici su tokom današnje posete ovom pravosudnom organi dobili i publikacije koje nose naziv „Razumi pravosuđe“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име