Samo u Beogradu registrovano je 2.000 dece koja žive i rade na ulici, dok je pretpostavka da ih je širom Srbije više od 5.000. Svako od nas je bar jednom u životu bio u dilemi da li da da novac detetu koje prosi.

U Osnovnom tužilaštvu u Bečeju trenutno je u proceduri jedan slučaj koji je pokrenut protiv oca deteta koje je primorano da prosi. Prema podacima Centra za socijalni rad Bečej, u 2015. godini čak 23 dece i mladih bilo je žrtva nasilja. Među njima ima i dece koja su naterana da prose. Pred ovakvim problemom naše, pa i razvijenih zemalja, ne treba zatvoriti oči, jer se na najdrastičniji način krše prava deteta, rekla nam je direktorka Centra za socijalni rad Bečej Ivona Božović.

Donekle prednost manjih sredina je u tome što deca koja su na ovaj način eksploatisana, vidljiva nadležnima, stoga ih nema u velikom broju. To što ih trenutno nema na ulicama i ispred većih prodavnica ne znači da one ne postoji i da problem ne postoji. Iako su nadležne institucije upozorile porodice za koje se zna da su terale decu na prosjačenje, određeni broj dečaka i devojčica koji su na taj način eksploatisana očekuje se s toplijim danima.

Mora se još mnogo raditi na tome da se ovaj problem reši, pre svega sistemski, jer, nijednom detetu nije mesto na ulici.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име