Nema razloga za strah i paniku, jer nema opasnosti da će se virus zapadnog Nila razviti, izjavio je direktor Doma zdravlja Bečej Siniša Šijačić.

 

 Virus nije poprimio razmere epidemije, te nije pitanje da će se širiti na našu teritoriju, navodi direktor Doma zdravlja Bečej Siniša Šijačić. On je kao mere zaštite od virusa naveo, standardne, repelente, kao i mreže na prozorima i vratima, te propuričio izbegavanje boravka pored vodenih površina i mesta sa komarcima.

U najvećem broju slučajeva, čak 80 odsto zaraženih virusom ne oseti nikakve simptome, jer je organizam u stanju da se sam izbori. U 20 odsto slučajeva virus se manifestuje slično gripu, javljaju se povišena temperatura, bolovi u mišićima, povraćanje. Neuroinvazivnu, odnosno najtežu, formu dobije jedan od 150 obolelih, a to su najčešće pacijenti stariji od 50 godina, koji imaju tešku kliničku sliku, pa kod njih dolazi do komplikacija.

Inkubacija virusa traje od tri do 14 dana, pa se simpomi u tom periodu mogu ispoljiti.

Rezervoar ovog virusa su ptice, a prenose ga komarci, i to ne samo tigrasti, već i „obični”

– Virus zapadnog Nila se ne prenosi sa čoveka na čoveka direktnom komunikacijom, kao što je to slučaj sa drugim vrstama virusa. Moguće je da se prenese transfuzijom krvi, kao i sa majke na plod, te i dojenjem, objasnio je Siniša Šijačić.

Analize na ovu bolest se ne rade rutinski i domovima zdravlja, već se ispitivanja obavljaju u ustanovi Torlak, klinici za infektivne i tropske bolesti.

Iz instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ juče je (5. septembar) potvrđeno je da posle analiza koje su urađene u 26 gradova, prisustvo virusa groznice zapadnog Nila potvrđeno je u 14, među kojima je i Bečej.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име