Radionici na kojoj će grupa eksperata sastavljena od predstavnika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Agencije za privredne registre i Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) budućim korisnicima približiti kako Zakon o predžetvenom finansiranju funkcioniše u praksi, zakazana je za petak 6. novembar u zgradi Opštine Bečej u 11 sati.

Edukativni karavan, u cilju promocije Zakona o predžetvenom finansiranju, biće održan od 3. novembra do 16. decembra, u 15 gradova i opština u Srbiji, u organizaciji Ministarstva, Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Imajući u vidu da je za uspešan razvoj poljoprivredne proizvodnje od suštinske važnosti finansijsko tržište u poljoprivredi i u nameri da olakša pristup finansijskim sredstvima poljoprivrednicima i svim subjektima angažovanim u ovom sektoru, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je izradilo Zakon o finansiranju i obezbeđivanju finansiranja poljoprivredne proizvodnje koji je usvojen u novembru 2014. godine.

Ovaj zakon, poznat i kao Zakon o predžetvenom finansiranju, stupio je na snagu 1. juna ove godine. Zakon, koji je Ministarstvo izradilo u saradnji sa Evropskom bankom i Organizacijom Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu, ima za cilj da uspostavi sistem finansiranja koji će omogućiti poljoprivrednicima da na lakši i povoljniji način dođu do novca onda kada im je on najpotrebniji, a to je pre početka poljoprivredne proizvodnje.

Radi se o kratkoročnim sredstvima, kreditori su komercijalne banke, ali i industrija, trgovinske kuće, a poljoprivrednici će dobijena sredstva, prema ugovoru sa poveriocima, vraćati u novcu ili robi. Ugovori o finansiranju proizvodnje registruju se u Agenciji za privredne registre, u skladu sa propisanom procedurom.

 

 

Foto: Agroservis

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име