Zahvaljujući projektu Ekološke mreže „Panonika“ do sredine decembra Goranski park u Bečeju dobija stazu dugu 250 metara, ali, to je daleko od toga što ovo udruženje građana čini za ovdašnju oazu pokraj Tise.

Naime, danas su članovi postavili informativne table na kojima se nalazi spisak svih vrsta drveća, a ima ih u Goranskom parku 57, kao i žbunja, 39 vrsta. Na jednoj, najvećoj info – tabli nalazi se i velika mapa Goranskog parka na kojoj je markerom označena lokacija predstavnika svake vrste drveća i žbunja. Tako da posetioci koji nisu bili sigurni u izgled vrsta poput ginko, močvarni čempres ili likvidambar sada mogu da ih prepoznaju, ali i da saznaju pojedinosti o njima.

– Planirane aktivnosti na postavljanju info – tabli ovom današnjom akcijom nisu završene. Sledećeg vikenda ćemo postaviti prvi set malih tabli, koje će se nalaziti neposredno pored predstavnika svake vrste drveća ili žbunja. Ovom akcijom će naš Goranski park postati značajno atraktivniji i zanimljiviji kako nama samima tako i posetiocima koji dolaze u naš grad. Nemerljivi doprinos ovih tabli je i u njihovom edukativnom smislu. Naše učiteljice ili nastavnici biologije će od sada imati mogućnost da svojim učenicima pokažu primerke drveća i žbunja uživo, kako bi usvajanje znanja naših klinaca bilo lakše i zanimljivije, kaže Goran Sadžakov iz „Panonike”.

Projekat koji je omogućio informativne table realizuje uz pomoć sredstava Pokrajinskog sekretarijata za privredu, dok su partneri lokalna samouprava, odnosno Direkcija za izgradnju i JP „Komunalac” Bečej, dok je bečejska firma Dizajn plus izradila table.

Međutim, to nije sve.

Jer, članovi „Panonike” nisu danas bili aktivni samo u parku gorana. Podsetnik na činjenicu da je Bečej jedno od najvećih zimovališta sove utine u zemlji jeste takođe informativna tabla, postavljena danas, ali u centru Bečeja.

– U prošlogodišnjoj akciji koju smo izveli zajedno sa Društvom za zaštitu ptica Srbije izbrojano je 345 sova u najužem centru Bečeja. Danas, pre početka postavljanja table u centru, u delu „budžak“ kod Vojvodjanske banke i prostor ispred zgrade opštine Bečej izbrojali smo oko 210 primeraka ove vreste. Sledećeg vikenda organizujemo akciju brojanja sove utine kako bi imali uvid u trend broja jedinki ove vrste, da li raste ili opada, objašnjavaju iz bečejske ekološke mreže. Naredne nedelje ovdašnji ekolozi planiraju set edukativnih radioncia na otvorenom za decu osnovnih škola i decu predškolskog uzrasta, i to na temu zanimljivosti iz života sove utine, iliti male ušare, koja svoje zimovelište ima u centru grada.

– Informativna tabla u centru Bečeja će nam pomoći da promovišemo ovu vrstu domaće grabljivice i unosi dadatnu tursitičku vrednost u centar našeg grada. Iz sredstava projekta koji je podržao Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine izradićemo i stalke za grabljivice koje ćemo pokloniti poljoprivrednicima koji žele da se sa eventualnom najezdom glodara, na proleće, bore prirodnim sredstvima, a ne hemijom, zaključuju iz EM „Panonika”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име