„Okupacija dvorca“ | Foto: Vlastimir Jankov
„Okupacija dvorca“ | Foto: Vlastimir Jankov

Povoljni vremenski uslovi izvukli su iz svojih domova i one Bečejce koji nisu planirali da u vreme prvomajskog praznika napuštaju svoju porodičnu „jazbinu“. Svako je našao kutak za sebe u prirodi.

Makar i u dvorištu ili ispred zgrade. Priobalje Tise i Velikog bačkog kanala bile su najpristupačnije destinacije za one koji su odlučili da duže vremena provedu pod vedrim nebom. Zavidan broj je bio u okruženju Ribnjaka, a na putu za dvorac Bogdana Dunđerskog su špartali automobili u oba smera, jer se neko zadržavao duže, neko kraće. Žargonski rečeno, bila je to „okupacija“ hotela „Fantast“, jer je u njegovom okruženju bilo fantastično. Od samog odvajanja s puta Bečej – Bačka Topola, jer je uz obe ivice uskog puta po dva metra bio uređen prostor.

Deca su imala svoj dvorac za vratolomije  | Foto: Vlastimir Jankov
Deca su imala svoj dvorac za vratolomije | Foto: Vlastimir Jankov

A onda dve ergele!? Jedna prepuna četvorotočkaša, svakog sa po nekoliko desetina konja, a druga s tradicijom iz perioda između dva rata u vlasništvu Bogdana Dunđerskog, koju je nastavio PIK Bečej. Deca su uživala u jahanju uz ljude iz pomenute Ergele, a bilo je i onih koji su seli u fijaker i provozali se imanjem nekadašnjeg veleposednika.

S kule dvorca se najbolje vidi kakav je ambijent bio u i oko objekta koji je ušao u desetu deceniju postojanja, a poslednjih nekoliko decenija je pretvoren u hotel imena „Fantast“, po rasnom grlu iz ergele Bogdana Dunđerskog. Izvan ograđenog prostora dvorca je toliko dima bilo, da je sve ličilo na „roštiljijadu“. Osetio se miris roštilja i u prostoru dvorca.

Svi stolovi klupe su prvi bili zauzeti  | Foto: Vlastimir Jankov
Svi stolovi klupe su prvi bili zauzeti | Foto: Vlastimir Jankov

One koji nisu vični ili nemaju vremena za pripremanje hrane, privlačio je opojni roštiljski i miris jagnjetine s ražnja u režiji hotela. Ko je, pak, želeo kompletan ručak na hotelskoj prostranoj terasi, imao je na raspolaganju tri prvomajska menia, s pilećim fileom, svinjskim medajonom ili mešanim mesom s roštilja kao glavnim jelom.

 S kule se najbolje vidi | Foto: Vlastimir Jankov

S kule se najbolje vidi | Foto: Vlastimir Jankov

-Poput pravih domaćina, pripremili smo i program za naše goste. Orkestar „Banda drvena“ iz Srbobrana tokom popodneva uživo je stvarao potreban štimung. Na svaka dva sata imali smo organizovan obilazak dvorca. Mladi bečejski glumac Filip Sadžakov je u kostimu Bogdana Dunđerskog u dva navrata kazivao monolog „Bogdanov testament“. Po podne je bila organizovana i „Dvorska radionica crtanja“ za decu. Kruna svih dešavanja je bilo krštenje ždrebeta u predvečerju. Tokom dana je stiglo preko stotinu predloga, potom je žiri izdvojio deset imena i na kraju je odlučeno da se ždrebe nazove Penelopa. Sve u svemu, za Uskršnje praznike nas nije poslužilo vreme, ali zato sada jeste i prezadovoljni smo kako se sve odvijalo, iskren je direktor Ugostiteljstva PIK Bečej Lazar Greber.

Tako se još jedanput pokazalo da, uz dobro osmišljen program, „panonska oaza“ ne treba da brine za goste. Iako se naplaćivao ulaz od 200 dinara po automobilu, preko hiljadu vozila je prodefilovalo na nekadašnjem imanju Bogdana Dunđerskog, koji se sahranjen u kapeli uz dvorac, pa su oba objekta svojevrsni atraktivni kompleks za obilaženje.

 Igra s loptom  | Foto: Vlastimir Jankov

Igra s loptom | Foto: Vlastimir Jankov

-Sve je zaista fantastično, ne zato što se hotel zove „Fantast“, ali pogled s kule… Odatle se vidi zašto je panonska ravnica idilična, čuo se komentar jednog od gostiju još na stepenicama prilikom silaska s kule.

Bilo je i onih koji su već sada znali gde će iduće godine za prvomajski praznik ponovo doći ovde. A možda navrate i nekom drugom prilikom kada je manja gužva.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име