U analizi Fiskalnog saveta „Lokalne javne finansije: Problemi, rizici i preporuke“ objavljenoj 27. juna, među lokalnim samoupravama koje je država prošle godine najviše pomogla izdvajanjima iz budžetske rezerve je opština Bečej. Fiskalni savet ocenio je da su takva izdvajanja netransparetna.

Najveći deo ove pomoći dat je Nišu (260 miliona dinara), Kragujevcu (220 miliona dinara), Novom Sadu (190 miliona dinara), Jagodini (130 miliona dinara), Zaječaru (115 miliona dinara), Bečeju (106 miliona dinara) i Vranju (100 miliona dinara).

Iako je to u lokalnom parlamentu protumačeno kao da je budžetska rezerve opštine Bečej trošena netransparetno, odgovarajući na to, predsednik opštine Bečej Dragan Tošić kaže da se novac i sa te pozicije troši namenski, najviše za učešće na projektima.

Republički budžet, pored redovnog iznosa nenamenskih transfera propisanih godišnjim Zakonom o budžetu, tokom 2016. godine izdvojio je, prema analizi Fiskalnog saveta, iz budžetske rezerve više od 2,5 milijarde dinara pod obrazloženjem da je neophodno platiti obaveze usled smanjenog obima prihoda budžeta pojedinih jedinica lokalne samouprave. Iz opštine Bečej kažu da je novac iz republičke budžetske reserve dobijen za jednokratnu pomoć socijalno ugroženim stanovnicima opštine Bečej, među kojima se radnici PIK-a Bečej.

Bečejsko udruženje mladih je okviru projekta „Ka transparentnijoj i odgovornijoj javnoj upravi na lokalnom nivou” u saradnji sa Centrom za evropske politike, a uz podršku Evropske unije i Kraljevine Holandije sprovodilo analizu budžetskog procesa. Objavljeni sadržaj je odgovornost BUM-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Kraljevine Holandije.

Pogledajte TV prilog

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име