Foto: Tehnička škola u Bečeju, ilustracija
Foto: Tehnička škola u Bečeju, ilustracija

Računi za grejanje u Tehničkoj školi u Bečeju trebalo bi sada na godišnjem nivou da budu umanjeni u za oko 40 odsto. Radovi na podstanici u toj školi, koje je, u iznosu od oko 960.000 dinara, iz kredita finansirala opština Bečej, jedni su od većih, kapitalnih investicija u poslednje četiri godine, ističe direktora Svetlana Tašković.

 

– Zavisi od zime do zime, ali očekujemo do 35 do 40 odsto uštede na godišnjem nivou, objašnjava Tašković. Takođe, kada u školi nema nastave, vikendom i tokom zimskog raspusta, grejanje će moći da se isključi, što ranije nije bilo moguće. Termoregulišući ventili su nešto što bi trebalo, u nekom narednom periodu da se ugradi, i takozvani „antivandal sistem“, međutim, ova je investicija, kako je direktorka rekla, bila mnogo brža, ali i jeftinija. Zbog energetske efikasnosti zamenjena su i dvokrilna, nefunkcionalna, vrata koja vode na dvorište. Nova vrata imaju sistem samozatvaranja, a sve je rađeno uz saglasnost i u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika, jer je zgrada pod zaštitom. Ono što zgradi škole još nedostaje jeste sanacija sanitarnog čvora.

– Kanalizacione cevi su stare, keramičke i to je pod hitno potrebno jer naše spremačice jedva uspevaju da održavaju higijenski minimum. Ovo bi pod hitno trebalo rešiti, navela je direktorka TŠ. Tehnička škola Bečej učestvuje na konkursima, a trenutno očekuje ishod predloga projekta kod resornog pokrajinskog sekretarijata. Kako je Svetlana Tašković objasnila, ukoliko im sredstva budu odobrena, kupiće CNC mašinu, budući da se uspostavili saradnju sa novootvorenim pogonom firme Multitest, te da će novom opremom unaprediti obrazovanje učenika.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име