Kada sneg padne ptice u prirodi ostanu bez hrane. Kako bi im pomogli, iz Udruženje građana Eko – Bečej već godinama od recikliranog materijala izrađuje hranilice za ptice.

U ovu redovnu aktivnost uključili su i bečejske đake, pa osim što podižu svest o reciklaži i zaštiti životne sredine, mladim sugrađanima pokazuju kako se jednostavno i lako može pomoći bićima koja su oko nas.

– Izrada hranilica za ptice jedna je od značajnih aktivnosti u programu naše organizacije već punih šest godina. Sa decom smo radili uoči zimskog raspusta, a nastavićemo i kada se vrate u školske klupe. Pored toga, građani mogu i putem interneta naći mnogo interesantnih ideja. Bitno je pripaziti da imaju krov, kako se hrana ne bi brzo pokvasila i trunula ili se smrzavala, rekao nam je Zoltan Kiš iz Eko – Bečeja.

Iz Udruženje građana Eko – Bečej napominju da je svakako potrebno hraniti ptice zimi budući da ne možemo govoriti o prirodnom odabiru, stoga što današnje okruženje više nije prirodno i predstavlja pretnju.

-Na taj se način ipak uspe sačuvati veći broj jedinki koje će onda u proleće imati i veći broj mladunaca čime im se povećavaju šanse za preživljavanje. Pored toga, ptice koje ne trpe glad imaju jači imunološki sistem te će manje obolevati, a znamo da su neke bolesti ptica opasne i za čoveka. Vrlo je važna i činjenica da se kroz naviku brige o životinjama kod mladih osoba potiče briga za druge, ljubav prema prirodi i životinjama, zaključuje Zoltan Kiš.

Nekoliko saveta

Hranilice možemo izraditi i sami, najjednostavnije od plastičnih flaša. One se moraju redovno kontrolisati – ako je hrana mokra ili smrznuta treba je ukloniti i zameniti. Hranilice postaviti na vidno mesto za ptice,  ali van domete kućnih ljubimaca psa ili mačke. Ne preporučujemo pekarske proizvode, odnosno hleb, mrvice… Preporučuje se suncokretet, koji je bogat biljnim uljima, ali ne pržen i posoljen. Pored ove semenke, pticama se može dati orah, tj. otpaci kada se čisti orah za kolače.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име