Ilustracija
Ilustracija

Od prodajne cene sakupljene letine 40 odsto pripada budžetu lokalne samouprave, 30 odsto pokrajini, a preostalih 30 odsto odlazi u republički budžet.

 Četvrtu godinu zaredom, na osnovu odluke koju je i ove godine donelo opštinsko veće, u opštini se uklanjaju prinosi na parcelama na kojima nisu smeli da niknu.

Trenutno skidamo useve suncokreta i kukuruza kojih je nezakonito posejano na nekoliko desetina hektara. Cene kukuruza su oko 20 dinara, suncokret je avansno 35 dinara, rekao je Milan Stojšin, pomoćnik predsednika opštine zadužen za poljoprivredu i vanredne situacije. 

Stojšin je apelovao na poljoprivrednike da ne preuzimaju njive bez novčane nadoknade i mimo konkursa za izdavanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Stojšin je takođe otkrio i da su se pojedini poljoprivrednici sami javili na vansudska poravnanja, ali da će oni platiti trostruko veću cenu od prosečno izlicitarane cene po hektaru.

Tokom juna i jula lokalna samouprava je sa 38 hektara požnjela žitarice, od toga na 18 hektara je bila pšenica, na jednom hektaru ječam, a na 19 hektara uljana repica. Sve ove oranice zasejane su ilegalno.

Tokom akcije koja se sprovodi više godina, značajno je smanjena površina koja se nelegalno koristi, i ove godine je protivzakonito uzurpiran tek 91 hektar.

Oni koji su bespravno koristili oranice imali su mogućnost da legalizuju korišćenje državnog zemljišta, te da na osnovu ugovora uplate trostruki iznos godišnje zakupnine za parcelu. Uprkos opomenama, javilo se tek osmoro zainteresovanih.

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „Javni interes u žiži – Ka kvalitetnijem informisanju građana opštine Novi Bečej“ koji je sufinansiran iz budžeta opštine Novi Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име