Sve su češći sukobi lokalnih „onlajn” medija i funkcionera, ugrožena je sloboda govora, pokazuje istraživanje „SHARE” fondacije.

Rezultati istraživanja, rađenog na temu slobode izražavanja na internetu i digitalna prava u Srbiji, od 1. avgusta do 31. decembra 2014, predstavljeni su danas (12. februar) u Media centru u Nišu. Iako značaj „onlajn” u Srbiji raste, istovremeno su učestali pretnje i pritisci funkcionera na novinare.

– Stanje digitalnih prava i sloboda u Srbiji se tokom poslednjih pet meseci 2014. godine nije poboljšalo – problemi sa kojima se mediji i građani susreću u onlajn sferi se čak produbljuju. Pored onlajn medija i novinara, kao posebno ugroženu grupu možemo izdvojiti pojedince koji slobodno iznose stavove putem blogova, foruma i društvenih mreža, navodi se u izveštaju Fondacije.

Video linkom razgovaralo se i sa okupljenima u Media centru u Beogradu gde je održana javna debata „Oslobodi medije”, u organizacije Balkanske istraživačke mreže i Kuće ljudskih prava.

Skupu u Nišu prisustvovali su i predstavnici Misije OEBS-a u Srbiji, Fondacije za otvoreno društvo i drugi.

Nešto kasnije predstavnici lokalnih i regionalnih „onlajn” medija okupili su se oko inicijative za njihovo umrežavanje i osnivanje asocijacije, čija bi ciljevi bili poštovanje etičkog kodeksa, kolektivno zastupanje i zagovaranje za bolji status online media u celokupnom pravnom i medijskom okruženju, razmena znanja…

Sastanku ovim povodom prisustvovali su i predstavnici portala MojBečej, čiji je osnivač Bečejsko udruženje mladih (BUM).

 

Foto: Media centar Niš

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име