Odbornici Skupštine opštine Bečej prihvatili su juče (14. maj) predlog prvog rebalansa budžeta prema kom bi lokalna samouprava trebalo iz kreditnog aranžmana, u visini od oko 202 miliona dinara, da finansira investicije, među kojima je najvrednija rekonstrukcija platoa centralnog trga. Uređenja centra Bečeja vredno je 135 miliona dinara, a preostala sredstva dobijena bankarskim zajmom bila bi uložena u još nekoliko projekata.

 

To su, između ostalih, sanacija deponije Botra, treća faza radova na fiskulturnoj sali u Osnovnoj školi „Petefi Šandor“, uređenje sanitarnih čvorova u OŠ „Zdravko Gložanski“ i OŠ „Sever Đurkić“, unapređenje energetske efikasnosti u Tehničkoj školi, projekat za dobijanje dozvola za upotrebu geotermalne bušotine. Tu je i kružni tok, odnosno prilaz iz pravca Bačkog Gradišta i Novog Bečeja, a u pomenutom projektu, kao u još pojedinima, lokalna samouprava učestvuje sa određenim sredstvima. Prema rečima zamenice predsednike opštine Tamare Ivanišević ti će radovi koštati 40 miliona, veliki deo finansiraju Putevima Srbije, dok je učešće opštine 4, 7 miliona dinara. Što se zajma tiče, lokalna samouprava računa na dve godine grejs perioda i period otplate od sedam do osam godina.

– Kreditno zaduženje treba da predstavlja ne tako veliko zaduženje za budžet opštine Bečej. Ukoliko bismo ove godine uzeli kredit, počeli bismo sa otplatom 2016. Te godine će se završiti otplata kredita iz 2006. godine, kazao je predsednik opštine Bečej Vuk Radojević. On je dodao i da se ti planovi uklapaju u zakonski okvir, jer dozvoljen procenat zaduženja od neto prihoda budžeta 50 odsto, dok bi se ovim opština zadužila na nivou 30 odsto. Preliminarni razgovori obavljeni sa ministarstvom koje daje saglasnost na svaku vrstu kreditnih zaduženja lokalnih samouprava, a tamo, kako je rečeno, za ovaj poduhvat postoji razumevanje. Kako je još Radojević rekao, rebalans opštinske kase nastao je iz potreba usklađivanja planiranih i realno ostvarenih prihoda, usklađivanje budžetskih rashoda sa novoprocenjenim prihodima i ispravke loše planiranih pojedinih pozicija kod budžetskih korisnika, te nov plan razvoja lokalne zajednice i novog kreditnog zaduženja opštine Bečej.

Lokalna skupština konstatovala je i ostavku Ilije Stojanovića na funkciji predsednika Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Vodokanal“ Bečej, a pred odbornicima se našla i ostavka Slobodan Dimitrova na funkciji predsednika Upravnog odbora Centra za socijalni rad Bečej. Nakon što su to podržali odbornici lokalne skupštine, novi predsednik NO „Vodokanala“ je Bojan Đurović, diplomirani inženjer saobraćaja, a na čelu centra za socijalni rad nalazi se Dragan Mirčić, doktor medicine. Odluka o ostvarivanju prava na regresiranje troškova boravka u predškolskoj ustanovi za dete trećeg, odnosno četvrtog reda rođenja stavljena je van snage.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име