Jedan od podataka istraživanja rađenog prošle godine je taj da polovina policajaca smatra da su osnovni razlozi za korupciju u policiji uticaj politike i neodgovarajuća plata, dok trećina ispitanih građana veruje da policajci to čine jer to rade i njihove kolege.

 

Najkorumpiraniji su, prema istraživanju, saobraćajni policajci i kriminalistička policija. Korupcija u policiji je u Srbiji veoma prisutna i time se narušava integritet policije i njenih službenika. Na ovaj zaključak ukazuju rezultati istraživanja stavova građana i policajaca, ali i procene rada policije i statistički pokazatelji o krivičnim prijavama protiv policajaca. O pojedinim aferama u MUP-u su prethodnih godina izveštavali i mediji, a članovi A-COP grupe su u publikaciji predstavili studije slučajeva korupcije u policiji. Ove činjenice ukazuju da u Srbiji ne funkcioniše valjano skladan sistem unutrašnje kontrole policije, koji bi trebalo da, zajedno sa institucijama spoljašnjeg nadzora i kontrole, osigura da policija ne deluje izvan pravila, te da istovremeno povećava odgovornost policijskog službenika. Zbog toga je upitna i realizacija strateških dokumenata za smanjenje korupcije u policiji. Sve ovo ne doprinosi ispunjenju očekivanja da policija ima ulogu predvodnika borbe protiv korupcije u Srbiji. „Kodeks ćutanja”, nedefinisani kriterijumi za napredovanje i slaba unutrašnja kontrola su tri osnovna uzroka javljanja korupcije u policiji u Srbiji, rezultati su istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku koje je danas predstavljeno u Bečeju. Prema rečima Saše Đorđevića iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), policija je zatvoren sistem u kome se kolege ne odaju i svi problemi se zatvaraju „unutar kuće”. Pored toga, u Srbiji ne funkcioniše dobro sistem unutrašnje kontrole policije. U Sektoru unutrašnje kontrole policije radi 80 ljudi koji treba da kontrolišu oko 24 hiljade policijaca, što je težak zadatak. S druge strane, nemaju nezavisnost u radu i ministar im može stopirati ili prebaciti slučaj, kaže Đorđević.

Rezultati istraživanja, koje je predstavljeno u publikaciji „Korupcija u policiji u Srbiji”, pokazuju da polovina policajaca smatra da je osnovni razlog za korupciju u policiji neodgovarajuća plata, dok trećina ispitanih građana veruje da policajci to čine jer to rade i njihove kolege. Najkorumpiraniji su, prema istraživanju, saobraćajni policajci i kriminalistička policija. Ono u čemu se slažu ispitani policajci i građani jeste da je prvi korak u sprečavanju korupcije strože kažnjavanje. Organizacije civilnog društva okupljene u A-COP grupi su tokom aprila održale šest javnih skupova širom Srbije sa ciljem da pokrenu dijalog o posledicama korupcije u policiji i načinima borbe protiv ove višestruko štetne pojave. Organizatori panel diskusija su bili: Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Novosadska novinarska škola, Toplički centar za demokratiju i ljudska prava, Info centar Brus, Južne vesti, PROTECTA, Bečejsko udruženje mladih (BUM) i Društvo protiv korupcije.  

Predstavnici BUMa će od 11. do 13. maja učestvovati na stručnim konsultacijama sa predstavnicima unutrašnje kontrole MUPa.

PUBLIKACIJA KORUPCIJA U POLICIJI U SRBIJI

PUBLIKACIJA PROCENA KORUPCIJE U POLICIJI U SRBIJI

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име