Sa promocije monografije u Narodnoj biblioteci B ečej | Foto: Vlastimir Jankov
Sa promocije monografije u Narodnoj biblioteci B ečej | Foto: Vlastimir Jankov

Povodom vrednog jubileja, 130 godina postojanja i prosvetne delatnosti, Tehnička škola u Bečeju objavila je prigodnu monografiju, koja je promovisana u Narodnoj biblioteci Bečej. Sredstva za štampanje publikacije obezbedili su Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i lokalna samouprava.

-Ideja vodilja u ovom projektu bila nam je da knjiga posluži kao svedočanstvo i uspomena svima nama, ali i spomen onima koji više nisu sa nama. Naša škola ima tradiciju, ali ujedno ide u korak s vremenom, poštujući sve tekovine modernog doba u kome opstaje. Monografijom odajemo priznanje i iskazujemo poštovanje svim generacijama učenika, celokupnom nastavnom kadru, administrativnim i stručnim službama, kao i pomoćno-tehničkom osoblju škole. Rečju, svima koji su doprineli ugledu naše škole i napretku obrazovanja u Srbiji, istakla je u uvodnoj besedi na promociji Monografije direktorka slavljenika Svetlana Tašković.

Potom su Monografiju predstavile glavna i odgovorna urednica Slađana Đatkov Bardun i Marta Komaromi Bezeg, koja je celokupan tekst na srpskom jeziku prevela na mađarski jezik.

-Autori tekstova su Jovan D. Medurić, Slađana Šimić, Dana Jelenić, Sanja Biro i ja, saznali smo od glavne i odgovorne urednice Slađane Đatkov Bardun. Knjiga sadrži 19 celina i mnoštvo fotografija, a nastala je kao rezultat timskog rada učenika i nastavnika naše škole. Dodala bih da smo za stodvadesetpetogodišnjicu škole pripremili obimniji tekst Monografije, ali kako tada nije bilo sredstava za izdavanje publikacije ostalo je elektronsko izdanje i može se pročitati na sajtu škole. U međuvremenu smo smanjili tekst o istorijatu škole, zatim spisak generacija i veći broj fotografija, ali smo detaljniji predstavili period minulih pet godina, s akcentom na aktuelnu školsku godinu, koja je godina jubileja.

Valja izdvojiti iz istorijata škole da je nastala 17. maja 1886. godine i da se zvala Starobečejska zanatska škola u kojoj su prvi učitelji bili Ferenc Kovač i Jožef Farbaš, a prvi upravitelj bio je Marton Derner. Školu je pohađalo 164 učenika raspoređenih na 33 zanata. Vremenom je škola menjala ime, a poslednje dve decenije zove se Tehnička škola. U međuvremenu je, prema zvaničnim dokumentima škole, 327 radnika bilo uključeno u vaspitno-obrazovni proces, a školom je upravljalo 19 direktora. Nastava se izvodi na srpskom i mađarskom jeziku i obrazuju se kadrovi trećeg i četvrtog stepena obrazovanja u tri područja: mašinstvo i obrada metala, elektrotehnika i lične usluge. U aktuelnoj školskoj godini rade 22 odeljenja, 17 na srpskom i 5 na mađarskom jeziku. Škola poseduje biblioteku sa oko 5.300 naslova i učenici beleže zapažene rezultate na vršnjačkim takmičenjima ne samo u stručnim predmetima, već i opšteobrazovnim. Istovremeno, učenici su, putem Učeničkog parlamenta, uključeni u rad škole i brane interese svoje generacije.

Povodom vrednog jubileja, u utorak, 24. maja, u Gradskom pozorištu Bečej od 18 sati održaće se svečana akademija Tehničke škole, te se pozivaju ne samo bivši učenici i nastavnici, nego i ostali zainteresovani sugrađani da vide šta je to tim učenika i nastavnika najstarije srednje škole i Bečeju pripremio za 130. rođendan.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име