Smanjen kapacitet vode u slavinama leti, pogotovo u stanovima na višim spratovima, za Bečejce je uobičajena stvar, ali u sred zime!? Toga ranije nije bilo. Bar ne često.

Pojašnjenje smo dobili od Zorana Grbića, direktora Javnog preduzeća „Vodokanal“, koje se u Bečeju bavi proizvodnjom, distribucijom i odvođenjem pitke vode.

-Niske temperature su prouzrokovale niz havarija i imamo velike gubitke u mreži, tako da jedva uspevamo da postignemo željeni pritisak u vodovodnoj mreži. Tome doprinose i pucanja vodomera ili cevi u kućnoj instalaciji mnogih kuća u kojima niko ne živi. Iz tog razloga apelujemo na vlasnike tih kuća, pa i komšije, da nam prijave da niko ne živi u kući na određenoj adresi, kako bismo preventivno delovali, bilo je prvo što nam je rekao direktor Zoran Grbić.

Vlasnici vodomera trebalo je na vreme da ih zaštite, kako ne bi, usled niskih temperatura, došlo do pucanja. To je najbolje starim tkaninama, slamom ili stiroporom, a gde niko ne stanuje i kuće se ne greju, potrebno je ispustiti vodu da ne bi došlo do smrzavanja cevi u zidu.

-Imali smo ovih dana pedesetak zamena vodomera u Bečeju i petnaestak u naseljenim mestima naše opštine. Moram da naglasim da tu uslugu rade stručni ljudi našeg preduzeća i da zamenu smrznutih vodomera, koja košta 2.800 dinara, snosi vlasnik. Kako kod smrzavanja vodomera odmah puca staklo, mnogi pribegavaju zameni samo stakla, ali to je greška, pošto dolazi i do kvara brojčanika, pa mora da se menja kompletan vodomer, dodaje Zoran Grbić.

Ako smrzne cev u kući, onda treba zagrevati prostoriju i odvrnuti slavinu, poručuju iz „Vodokanala“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име