Posao izgradnje pristaništa za male brodove i čamce na Tisi u Bečeju, veličine oko 230 metara kvadratnih, od stepenica u blizini prevodnice do Kamp naselja, trebalo bi da bude završen do 31. jula naredne godine.

Tako je propisano ugovorom u okviru IPA projekta (instrument za pretpristupnu pomoć koji je namenjen pružanju podrške zemljama kandidatima, kao i potencijalnim kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji) koji je opština u partnerstvu sa mađarskim opštinama Čongrad i Alđa potpisala i koji je vredan pola miliona evra. Od tog iznosa, za razvoj turizma opštini Bečej pripada 172.000 evra.

U tim mestima na obali Tise biće izgrađen po centralni plutajići objekat sa kontejnerom koji sadrži ženski i muški toilet, ali i čajnu kuhinju i kancelariju pristaništa. Između obale i plutajućeg objekta biće postavljen prilazni most, a sa nizvodne strane reke sistem mola, maksimalne dužine 96 metara. Plutajići objekat biće priključen na električnu energiju, te i na vodovod i kanalizaciju.

Ova investicija na Tisi u Bečeju, ali u drugim mestama, kao i prateća turistička signalizacija, preduslov su za razvijanje nautičkog turizma reke koja od pre dve godine ponovo ima karakter međunarodno plovne.

Kapacitet pristaništa koje će se graditi je 20-ak manjih brodova, a biće mesta i za ribolovačke čamce.

Kako bi ispunila obaveze u ovom projektu i dala učešće, opština Bečej morala je da se kreditno zaduži i to za 18 miliona dinara, što su u Skupštini opštine Bečej nedavno podržali odbornici. Od pomenutog iznosa, nakon pravdanja donatoru, u opštinsku kasu biće vraćeno 85 odsto, objasnila nam je Eržebet Kinka, zamenica predsednika Skupštine opštine Bečej.

Preostalo je da opština Bečej pokrene postupak javne nabavke kako bi konačno počela izgradnja takozvane Male marine na Tisi.

 

Više u TV prilogu

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Imaš pravo da znaš“, koji sufinansira opština Bečej

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име