Oduševljenje pozivom na Čenej
Oduševljenje pozivom na Čenej

Korisnici Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju Centra za socijalni rad Bečej učestvovali su na 15. susretu vajarskih radionica Dnevnih boravaka koji se održavao u edukativnom kampu u Čeneju.

Poseta na poziv SOŠO „Milan Petrović“ iz Novog Sada i odlazak u Čenej prva je eskurzija na koju su otputovali korisnici Dnevnog boravka, u pratnji zaposlenih.

Imali su posetioci manifestacije na Čeneju priliku da pogledaju predstavu „Čorbica bal“, a potom je počela  vajarska radionica „Most“, gde su svi učesnici pravili od gline mostove, kao simbol spajanja.

Mostovi spajaju
Mostovi spajaju

-Neka vajarska dela su bila toliko upečatljiva da bi možda projektanti mostova trebali da ih vide i možda čak da ukradu ideju za neki most u budućnosti. Druga dela su možda bila manje uspešna, ali u sebi nose velike emocije i veliki trud, pa time postaju neprocenjiva. Mostovi koji su nas spojili, jer smo mi naše radove radili sa korisnicima Dnevnih boravaka, su kasnije izloženi da ih svi vide. Domaćini su nakon radionice organizovali ručak, a nakon ručka je bilo slobodno vreme i vreme za druženje. Kao i uvek mi smo bili najdruželjubljiviji, pa smo se prosto razleteli na sve strane da se upoznajemo i družimo. Upoznali smo mnoge nove drugare i dogovorili smo se sa njima da se i viđamo u skorije vreme. Uspeli smo malo i da razgledamo prostor, gde se održavala radionica, jer u prostoru objekta postoje staklenici i plastenici, kao i nekoliko bašta o kojima se brinu učenici SOŠO „Milan Petrović“, rekao nam je Željko Božnjak, rukovodilac Dnevnog boravka u Bečeju.

Bečejci su se kući vratili sa lepim utiscima i sa idejom da i oni organizuju sličnu manifestaciju koja će okupiti korisnike drugih Dnevnih boravaka, kao i druge građane, jer, kako kažu, radost treba deliti sa što više ljudi, jer nikad ne znamo koliko će to nekom značiti.

Dnevni boravak u okviru Centra za socijalni rad Bečej ima trenutno oko 40 korisnika, uzrasta od 20 meseci do 33 godine. Potreba za ovakvom vrstom socijalne zaštite postoji unazad najmanje deceniju, a u prilog tome govori i podatak da je broj korisnika iz dana u dan veći. Stručna pomoć je neizostavna. Defektolog jednom sedmično radi sa korisnicima, a sve na osnovu individualnog plana i potreba. I do najmanjeg napretka treba mnogo truda i rada, i on je nekad brzo uočljiv, što ohrabruje sve.

Mnogo znači pomoć volontera kojih je najviše iz Ekonomsko – trgovinske škole u Bečeju i Bečejskog udruženja mladih. Mladi, u skladu sa svojim obavezama, gledaju što više vremena da provedu ovde, jer ih ispunjava ono što rade – druženje i pomoć onima, kako kažu, koji sebi ne mogu baš uvek da pomognu. Dnevni boravak počeo je postupak licenciranja, što je jedan od bitnih koraka za budućnost.

Cilj je da se kvalitet ovakve usluge podigne na još viši nivo. Na ovakav način dnevni boravak centra za socijalni rad može da funkcioniše nesmetano naredne dve godine, dok je ideja da se on razvija, uverava nas rukovodstvo.

U narednom periodu treba obezbediti prevoz i onima koji žive van Bečeja, kako bi ova vrsta usluge bila dostupna i svima iz bečejske opštine, budući da za tim ima potrebe.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име