– Sa svih strana stižu vesti o pronađenim mladuncima kukumavki. Ptice ne uzimajte kod sebe, potrudite se da ih vratite blizu gnezda, ispod krova, strehe, u duplju drveta. Sove je teško othraniti, a još teže vratiti u prirodu i od njih načiniti prave divlje grabljivice sposobne da same brinu o sebi, apeluju iz ekoloških organizacija.

 Mladunče sove koje su prolaznici našli u četvrtak (24. jula) u centru Bečeja preuzeli su radnici Prihvatilišta za životinje i tamo prima terapiju koju je propisao veterinar.

– Sovica je dobro. Prava je opasnica, grebe nas i maše krlima kao avion. Lečimo je, dobili smo lekove od veterinara, a posle je puštamo tu kod nas, jer mi na tavanu imamo oko 30 sova i žive kod nas na drveću, kaže Kristina Stepanov iz Prihvatilišta na Iđoškom putu i dodaje da je za ishranu tih ptica potrebno oko tri kilograma mesa dnevno.

Prema rečima Zoltana Kiša iz „Eko Bečej”-a, nije retkost da mlade sove ispadaju iz gnezda, ali, tamo ih valja i vratiti.

– Njihova gnezda nisu visoko postavljena, negde su na oko četiri, pet metara. Bitno je da se sklone sa zemlje kako im psi ili, eventualno, druge životinje ne bi naudile, objašnjava Kiš.

On kaže da osim sova i druge vrste dolaze u gradove. Razlog tome vidi u manjku drveća.

– Mala je pošumljenost, pa se ptice sele u naselja gde ima drveća i tamo grade gnezda. Nije samo reč o sovama, ima i vrana, svraka i drugih vrsta, ističe ovaj aktivista.

Upravo zbog toga, „Eko Bečej” će u narednom periodu sprovoditi aktivnosti sa ciljem da se ptice „odvedu” iz grada u, ipak, prirodnije stanište – Goranski park.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име