Najviši odbornički dodatak, u iznosu od 12.000 dinara, na mesečnom nivou, dobijaju predstavnici građana u Skupštini opštine Bečej, dok odbornicima u Adi pripada svega 1.000 dinara. Grubo računato, u neto iznosu za dve godine lokalni parlament, računajući naknade odbornicima i članovima radnih tela skupštine, koštao je bečejski budžet oko 12.370.000 dinara. Interesantno je da odbornici SO Ada po sednici dobijaju 1.000 dinara, dok je bečejskim izdvajanjima najpribližnija susedna opština Novi Bečej, 10.000 dinara. Recimo i to da je aktuelna vlast ubrzo nakon formiranja povećala odbornički dodatak sa 7.000 na 5.000 više. Jedan od obrazloženja je tada bio i da će tako odbornici na ovaj način biti podstaknuti da budu konstruktivniji i imati više elana za rad. S tim u vezi, naknade koje primaju odbornici u skupštinama opština drastično se razlikuju.

 

Naime, u izdacima za odbornike, prednjači opština Bečej. Sa brojem stanovnika od 37.351, ova južnobačka opština, gde vlast čine Srpska napredna stranka, koalicija Liberalno demokratska stranka i Srpski pokret obnove i Grupa građana „Za Bečej“, na mesečnom nivou izdvoji neto 12.000 dinara za odbornike, kojih je 36, što iznosi 5.184.000 na godišnjem nivou. Iznos realizovanog budžeta za opštine Bečej za 2013. godinu iznosi 934.747.885 dinara. Susedna opština Ada, je, pak, mnogo racionalnija uzevši u obzir ove cifre. U parlamentu opštine Ada, koja broji 16.991 stanovnika, sedi 29 odbornika. Njima pripada odbornička naknada, koja obuhvata naknadu za vršenje odborničke dužnosti i naknadu troškova prevoza radi prisustvovanja sednicama, za svaku sednicu Skupštine opštine kojoj prisustvuju, ako je odbornik iz mesta Ada 1.000, odborniku iz Mola 1.100 odborniku iz Utrine, Obornjače ili Sterijinog sela 1.300 dinara. Koalicija predvođena Demokratskom strankom osvojila je na lokalnim izborima 16 mandata, šest je pripalo listi SVM-a, četiri Grupi građana „Irmenji Ferenc-Feco za uspešnu opštinu URS“, dva listi SNS-a, a jedan mandat DZVM-u. Opštinska kasa Ade lane je bila „teška“ 646.425.000 dinara. Gotovo rame uz rame sa Bečejom, prema visini izdataka za predstavnike građana u opštinskim parlamentima, stoje Kikinda i Žabalj.

Predsednik lokalnog parlamenta Peter Knezi izjavio je da je apsolutno zadovoljan radom skupštine. Prema njegovim rečima, cilj ovog izveštaja je da se izađe pred javnost sa tim šta se sve dogodilo u protekle dve godine, koliko je lokalna skupština ima materijala, kao i da se vidi profil i tipovi odluka. – Uglavnom, ono što je stiglo do nas, sve smo odradili, što je bitno. Ako gledamo profil, mislim da smo se preterano bavili sami sobom. Mislim tu na kadrovska pitanja, ako ste uočili, vidite da ih je nenormalno mnogo. Njih je toliko koliko svih ostalih odluka ima zajedno. To je atipično za rad skupštine u dosadašnjim sazivima. Ranije su kadrovska rešenja odrađena u prvih nekoliko meseci, dok se mi još uvek bavimo time, naveo je prvi čovek bečejske skupštine. Knezi saradnju sa ostalim nivoima vlasti ocenjuje kao dobru.

– Atmosfera među odbornicima je korektna. Naravno, postoji taj klinč između izvršne vlasti i opozicije i to je manje – više prirodno, mada, možda može ponekad ton i stil da budu drugačiji. Uglavnom, u okvirimo smo za koje možemo reći da su civilizovani, istakao je Peter Knezi. Inače, Iz lokalnog budžeta za dve godine članovima radnih tela skupštine opštine Bečej isplaćeno je gotovo dva miliona dinara. Sudeći prema zapisnicima u koje smo imali uvid, diskusije na sednicama ukupno osam komisija i saveta, koliko ih broji lokalni parlament, mogu se podvesti pod pojam incident. Na kritike da ne učestvuju u diskusijama na sednicama lokalnog parlamenta, predsednik Odborničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke Atila Horvat izjavio je da je njihov stav da ne žele da dižemo neku veliku galamu i veliku buku oko tih izlazaka za govornicu. – Želimo da svi odbornici budu ravnopravni. Naši odbornici su prisutni uglavnom na svim sednicama skupštine. Odbornička grupa SNS sastaje se pre sednica, razgovaramo, naše zaključke prenosimo predsedniku stranke koji ih potom izlaže na skupštini. Na pitanje da li je stav njihove odborničke grupe da predsednik stranke, odnosno predsednik opštine samo ulazi u diskusiju sa odbornicima iz drugih stranaka, odnosno onih iz opozicije Horvat je rekao sledeće: To je zato što uglavnom svi predsednici drugih partija izlaze sa pitanjima i potpitanjima. Ukoliko se više aktiviraju i drugi odbornici, i mi ćemo više izlaziti za govornicu. On je rekao da se odbornička grupa naprednjaka sastaje pre svake skupštine, te da je to obavezno.

– Kada dobijemo materijal, svako od odbornika ima neki predlog, to ide na raspravu i posle toga predlažemo predsedniku opštine naše stavove i pitanja. Sednice traju dugo i mi zato gledamo da jedan čovek to sve prezentuje, naveo je Atila Horvat.

Opozicija stvari posmatra ipak na drugačiji način

– Nisam bio upoznat sa podacima o visini odborničkih naknada u drugim mestima. Naše smo protivljenje podizanju naknade sa 7.000 na 12.000 iskazali na sednicama skupštine opštine, jer smo smatrali da je tih 7.000 dinara sasvim pristojan iznos za posao koji se obavlja. Pre nekog vremena jedan od odbornika me je pitao da li uspem zaista da pročitam sav skupštinski materijal. O čemu mi onda da pričamo. Svako treba da se zapita o svom radu, a u ovom slučaju neradu, rekao je Slobodan Zlokolica, predsednik Odborničke grupe Demokratske stranke u Bečeju. On je dodao i da odbornici vladajuće stranke zastupaju isključivo interese izvršne vlasti, budući da je u više od dve godine tek nekolicina odbornika vladajuće koalicije izašla za govornicu.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име