Mladići i devojke okupljeni oko Bečejskog udruženje mladih mogli su proteklog vikenda da učestvuju u radionici u kojoj im je približen koncept „Živa biblioteka“, koji, u okviru projekta realializuje Poverenik za zaštitu ravnopravnosti.

„Živa biblioteka“ promoviše ljudskih prava, ravnopravnost, borbu protiv rasizma i ksenofobije. Metodologija „Žive biblioteke“ je specifična – knjige su živi ljudi, pažljivo odabrani iz društvenih grupa prema kojima često vladaju predrasude i negativni stereotipi. Zbog svoje pozicije u društvu i pripadnosti određenoj društvenoj grupi, ove osobe su stigmatizovane ili trpe diskriminaciju. „Živa biblioteka“ funkcioniše baš kao prava biblioteka, gde čitaoci dolaze da pozajme „knjigu“ na određeno vreme.

U direktnoj komunikaciji sa čitaocima, „Žive biblioteke“ prenose svoja životna iskustva i doprinose borbi protiv stereotipa, predsrasuda i diskriminacije.

Nevladine organizacije čiji su članovi i članice, kao Bečejskog udruženja mladih, prošli obuku za organizovanje „Žive biblioteke”, približiće sugrađanima ovaj koncept i time promovisati, između ostalog, ljudska prava. Zainteresovani će u Bečeju 15. decembra u Gradskom pozorištu u organizaciji Bečejskog udruženja mladih moći da prisustvuju Živoj biblioteci.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je od septembra 2014. godine preuzeo koordinacionu ulogu na projektu Saveta Evrope „Ne ceni knjigu po koricama – Živa biblioteka u Srbiji“. Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Savet Evrope pruža pomoć organizatorima u materijalu i organizaciji.

Radi se, inače, o projektu Saveta Evrope, u kome Poverenik ima status koordinatora na projektu, i koji ima za cilj da smanji uticaj negativnih stereotipa i predrasuda kao ključnih uzročnika diskriminacije u društvu.

 

U TV prilogu više o iskustvima mladih sa radionice

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име