Menadžment opšte bolnice „Đorđe Joanović” iz Zrenjanina zamolio je Dom zdravlja Novi Bečej da im pomogne u pružanja mamografskih usluga u delu kliničke mamografije, zato što jedini u regionu može da pruži tu vrstu usluge. Anđelka Korovljev, direktorka Doma zdravlja, obezbedila je ovaj savremeni skupoceni uređaj preko donacije japanske ambasade.

– Mamograf u zrenjaninskoj bolnici je u kvaru i pitanje je kada će biti popravljen. Nakon pregleda našim mamografom pacijenti dobijaju izveštaj na CD –u i može radiolog u nadležnoj bolnici, u ovom slučaju je to regionalna bolnica u Zrenjaninu, vršiti očitavanje snimaka. Mi ćemo izaći u susret regionalnoj bolnici, u smislu poboljšanja dobre saradnje, koja je i sada na visokom nivou. Naši rendgen tehničari će raditi snimanja za potrebe kliničke mamografije, odnosno za žene koje već imaju problema sa dojkama. Ne one u smislu ranog otkrivanja raka, nego one koje imaju problema sa dojkama, u smislu već postojanja visokog rizika ili neke sumnje na patologiju. Vršićemo snimanje tih pacijenata, a radiolozi zrenjaninske bolnice će raditi očitavanje nalaza, rekla je direktorka Anđelka Korovljev. Za razliku od ostalih Domova zdravlja u regionu, novobečejski je opremljen mamografskim aparatom, tako da pruža i usluge skrinig mamografije, a ultrazvuk svih organa dostupan je u najkraćem roku.

– Imamo i kadar koji je potreban za tu vrstu usluga. Takođe, radimo i usluge ultrazvučne dijagnostike. Kompletno smo pokriveni. Kod nas pacijenti čekaju četiri, pet, do sedam dana maksimalno, za potrebe ultrazvučne dijagnostike. Mnogi domovi zdravlja ni ne rade ultrazvučnu dijagnostiku, nemaju kadar, ili nemaju opremu. Ona se uglavnom radi na nivou bolnice, gde pacijenti čekaju po tri, četiri meseca za tu vrstu usluge. Kod nas se ta usluga dobija za nekoliko dana, bez obzira koji organ je u pitanju. Zaista smo efikasni u tom smislu. Isto je što se tiče rendgen dijagnostike. Imamo rendgen tehničare koji rade i pre podne i popodne. U slučaju bilo kakve potrebe za rendgen snimanjem kostiju, pluća, pacijent može dobiti, u koliko je hitna potreba, tu vrstu usluge u istom danu. Trudimo se da sve ono što možemo da zbrinemo, dijagnostikujemo i saniramo na nivou lokala, mi to i radimo. Cela opština je pokrivena uslugama hitne medicinske pomoći. Svi pacijenti se transportuju u regionalnu bolnicu ili u Institut za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica i to sve u okviru standarda, navela je direktorka. Novobečejski dom zdravlja raspolaže i adekvatan kadar, a reč je specijalistima. U prethodnih nekoliko godina je obezbeđen specijalista pedijatar, radiolog, zatim specijalista urgentne medicine, kao i dva dečja preventivna stomatologa. Direktorka Doma zdravlja je istakla da se trenutno na specijalizaciji nalaze dva doktora pedijatrije i biohemije.

– Imamo sve one specijalnosti bez kojih Dom zdravlja faktički ne može da postoji, bez kojih ne može da pruža usluge. Svi naši pacijenti su zbrinuti. Mnogi Domovi zdravlja ne vrše transport svojih pacijenata do regionalnog centra, ili do tercijalnog nivoa zdravstvene zaštite. Naš sanitetski transport i hitna medicinska pomoć tako funkcionišu, da mi sve naše pacijente transportujemo do odredišta i kada se voze u neku drugu ustanovu i kada se vraćaju nazad, odnosno kući, objasnila je. Dom zdravlja pruža usluge ultrazvučne dijagnostike u okviru radiologije, ali i ultrazvučnu dijagnostiku u okviru ehokardiografije, kaže Korovljev.

– Reč je o kardiolozima u dopunskom radu, koji dolaze sredom. Usluga ehokardiografije je i iznad norme. Na takvu uslugu se čeka više od šest meseci. To je specijalni sporazum koji imamo sa Institutom za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica. Saradnja sa njima je na dva osnova. Prvi je da naša hitna transportuje hitne slučajeve u slučaju infarkta, drugi vid saradnje je da kardiolozi dolaze sredom i rade ehokardiografiju. Ultrazvučni pregled srca ne može da radi radiolog, to mora da radi kardiolog. Zbog toga u dopunskom radu imamo kardiologe, koji rade ultrazvučne preglede srca. Tada se naši pacijenti konsultuju sa kardiolozima, u slučaju da treba da se uradi dodatna dijagnostika, oni zakazuju naše pacijente u Institutu, takođe, ako treba da se uradi pregled ili zakaže operacija. Zato su nam u ovom smislu kardiolozi i dobro došli, jer su dostupni našim pacijentima. Samo nekoliko domova zdravlja ima ovakav sporazum sa Institutom. Ovu saradnju je finansirala lokalna samouprava do sada u jednom delu, ali predsednik opštine je obećao da će ova saradnja biti još uspešnija, napominje direktorka. Od medicinskih stručnjaka najčešće se čuje da dom zdravlja Novi Bečej predstavlja primer kako treba razvijati zdravstveni sistem.

Opština Novi Bečej će kao i u prethodnom i u budućem periodu podržati napore ove ustanove, najavili su iz lokalne samouprave.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име