Da bi unapredili saradnju koja je već na zavidnom nivou na poziv predsednika opštine Saše Šućurovića, Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine ‒ nacionalne zajednice, sa članovim sekretarijata posetio je opštinu Novi Bečej. Nezaobilazna tema razgovora svakako su bila i sredstva koje sekretarijat može da uloži u opštinu.

– Prošle i ove godine ukupno sedam miliona dinara je naš sekretarijat uspeo plasirati u opštinu, u obrazovne projekte, pre svega, ali i u ostale projekte, kao što je službena upotreba jezika i pisama, kao i finansiranje NVO, odnosno udruženja koja se bave obrazovanjem i nacionalnim manjinama. Pričali smo i o potrebama investicionih radova na školama i ustanovili da tu ima velikih potreba, a pokrajina, preko našeg sekretarijata, ali i preko drugih naših organa, kao što je Uprava za kapitalna ulaganja, može pomoći školama, rekao je Njilaš.

On je dodao da je postojao rizik prestanka rada srednje škole, ali da je uz veliku pomoć lokalne samouprave, što se tiče plaćanja troškova putovanja, i uspešne organizacije same škole, kada su u pitanju obrazovni profili, situacija potpuno izmenjena i da pitanje opstanka više ne postoji.

Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej kazao je da je Opština Novi Bečej, dosta konkurisala, a dosta sredstava i dobila iz sekretarijata.

– Ipak nove investicije su potrebne opštini Novi Bečej, napravićemo saradnju, kako bi rešili aktuelne probleme. Danas ćemo obići dve škole i pogledati šta je urađeno. Lokalna samouprava pomaže obrazovnim institucijama. Samo proteklog meseca u dve škole smo sredili sanitarne čvorove. U Novom Miloševu smo kupili kuću pored škole, kako bi omogućili požarne puteve i proširenje sale za fiskulturu, koja bi samim tim mogla u jednom trenutku da postane sportska hala, objasnio je predsednik opštine. Aleksandar Jovanović, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje je rekao da je u poređenju sa drugim opštinama, u Novom Bečeju dobra situacija sa aspekta pravne normative postoji dobar odnos između lokalne samouprave, odnosno predsednika opštine i člana Opštinskog veća zaduženog za obrazovanje, koji sarađuju po pitanju unapređenja obrazovanja, jer mnoge veće opštine od opštine Novi Bečej nemaju nikoga ko je u ime veća zadužen za obrazovanje i imaju daleko gori odnos prema obrazovnim ustanovama.

– Opremljenost škola je prosečna i mi smo proteklih godina pokušali da što više pomognemo opštini. Standard đaka, u smislu opremljenosti, mogao bi da bude bolji, ali ono što je vrlo važno, to je da smo videli da direktori, odnosno većinom direktorice, pošto ih je više, imaju veliku energiju i zainteresovanost da se radi i ono što je jako važno danas u obrazovanju, nema negativne atmosfere, kao što je slučaj u mnogim opštinama.

Dakle, situacija je zadovoljavajuća, videli smo da postoje određeni problemi koji se najviše tiču infrastrukture. Upravo smo danas ovde videli i fiskulturnu salu koja bi trebalo da se obnovi. Ona je stara, izuzetno lepa i treba sačuvati taj duh i Novi Bečej zaista sa ponosom može da kaže da ima ovakvu osnovnu školu, da je stara 105 godina, naveo je Jovanović.

– Pregledali su izveštaje direktora svih škola. Evidentirali su sve naše molbe i zahtele i nadam se da će se za to naći mesto u budžetu za narednu godinu. Da će biti obezbeđena sredstva za objekte koji treba da se dograde, saniraju, ne samo iz budžeta lokalne samouprave, nego i iz pokrajine, reči su Tibora Baloa, člana Opštinskog veća zaduženog za obrazovanje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име