Protekla je decenija kako se, na osnovu programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu, 10. maja obeležava Svetski dan drveća i ptica. Različite aktivnosti se tim povodom realizuju, a sve u cilju očuvanja retkih vrsta flore i faune.

Goranski park u Bečeju sa površinom od oko 10 hektara je idealan za edukaciju mlađeg naraštaja, pa je iz tog razloga Pokret gorana u Bečeju u saradnji s Udruženjem građana EKO Bečej i ove godine, upravo, povodom Svetskog dana drveća i ptica organizovao celodnevne aktivnosti.

Od svega ima po nešto. Naši članovi, pogotovo stariji, organizovali su akciju čišćenja parka i postavljanja kućica za ptice na drveću, deca svih uzrasta, od predškolskog, preko osnovaca do srednjoškolaca, su nas posetila i slušala edukativna predavanja ornitologa Tibora Buzoganja iz Bačkog Petrovog Sela i Udruženja građana Ekološka mreža „Panonika“, saznali smo u ime organizatora od Maje Miković iz Pokreta gorana.

Grupa bečejskih ljubitelji prirode sakupila je sirovinu, a Radivoj Mirić je uradio deset drvenih kućica za ptice, koje su postavljene na drveća u Goranskom parku. Sponzori su obezbedili sredstva za još pet oslikanih kućica, koje su, takođe, dobile svoju lokaciju na stablima u parku.

Mi smo tu da podržimo lepu akciju i da mlađima kažemo nešto o sovama, kao stanaricama i gnezdaricama u našem području, jer one pripadaju zaštičenoj vrsti ptica, a vrlo su ugrožene zbog predrasuda ljudi. Naime, od davnina sova se smatra, neopravdano, pticom koja predskazuje nesreću ili smrt, pa ljudi ruše njihova gnezda, povređuju ih ili, čak, ubijaju. Istina je da ima oko 200 vrsta sova, od kojih u Vojvodini živi šest vrsta, da je Bečej jedan od gradova koji se može pohvaliti s velikim jatom sova utina, a u priobalju Tise ima i šumskih sova. Prebrojavanjem ustanovljeno je da u gradu živi oko 400 sova, pa ako se zna da svaka ptica dnevno pojede dva do tri miša, onda je jasno da, uslovno rečeno, bečejske sove dnevno smanje populaciju miševa i sličnih malih glodara za 1000 jedinki, a na godišnjem nivou je to gotovo 400.000 i tako godinama… Znači, istina je da sove spašavaju poljoprivrednike od nejezde glodara, a ne da predskazuju smrt, u dahu je pojašnjavao gimnazijalcima predsednik Ekološke mreže „Panonika“ Goran Sadžakov.

Ornitolog Tibor Buzoganj je svakodnevno u prirodi i uvek je pun priča o pticama. Rado se odazvao pozivu da povodom Svetskog dana ptica svoje iskustvo prenese mlađima.

Populacija ptica se svake godine menja i zato uvek ima nešto novo da se vidi, zapazi i izvede određeni zaključak, ističe Tibor Buzoganj. Ja pratim teren između Bečeja i Bačkog Petrovog Sela i uočio sam da se menjaju životne prostori, pa samim tim i broj i vrsta ptica. Najnovija seča starih vrba uz Tisu kod Bečeja je umnogome promenila populaciju ptica. Nekada veliki broja šumskih sova se sada smanjio, slično je i sa kukumavkom, crvenorepkom… Umesto vrba, u čije prirodne duplje su živele mnoge retke ptice, sada se sade brzoratstuće topole, čija drva nastanjuju populacije običnih ptica. Možda bi veštačkim dupljama spasili neke retke vrste ptica.

Pored edukacija u Goranskom parku, učenici i nastavnici nekih bečejskih škola organizovali mini ekskurziju i na Svetski dan ptica obišli par atraktivnih lokaliteta s brojnim populacijama ptica, gde su održali „čas u prirodi“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име