Imajući u vidu rezultate redovne kontrole Višeg suda u Zrenjaninu i povratnu informaciju Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu, Osnovni sud u Bečeju sa sudskom jedinicom u Novom Bečeju veoma je zadovoljan lanjskim učinkom.

-U prošloj godini smo u svim materijama imali ukupno 10.105 predmeta u radu, meritorno je rešeno 4.588 i na drugi način još 2.141 predmet, što znači da je ukupno rešeno 6.729 predmeta, a 3.376 nerešenih predmeta je ostalo u radu. Vrlo je bitno naglasiti da smo u prošlu godinu ušli sa 474 stara predmeta ili 14,5 procenata od ukupnog broja nerešenih predmeta, a kraj godine dočekali smo sa 341 nerešenim starim predmetom, odnosno 10,1 odsto ukupnog broja nerešenih predmeta. Bitan parametar ažurnosti je savladavanje priliva u svim materijama, a u našem sudu ono je na nivou 98,4 procenta, što je plod vrednog rada svih službi u našem sudu, ponosno je naglasio na brifingu s predstavnicima medija predsednik Osnovnog suda Bečej Goran Lj. Čimburović.

Protiv prvostepenih sudskih odluka bilo je 449 žalbi i u najvećem broju, ukupno 325 ili 72,38 procenata, je odluka potvrđena. Preinačeno je 27 (6,01), ukinuto 86 (19,15) i delimično preinačeno ili ukinuto 11 (2,45 odsto). Istovremeno, nije bilo pritužbi stranaka na rad stručnih službi. Dodajmo da su bile 22 pisane pritužbe na rad sudija, 17 za njihovo izuzeće i 5 za isključenje, ali su sve ocenjene kao neosnovane i o njima se vodi posebna evidencija.

-Istakao bih da je 2014. godine 45 procenata bilo starih predmeta, što je epilog neuspele sudske reforme, po kojoj su žitelji bečejske i novobečejske opštine morali da putuju u Zrenjanin ili Novi Sad. Od kada je 2013. godine vraćen Osnovni sud u Bečeju, sa sudskom jedinicom u Novom Bečeju, sedam sudija pristupa svim materijama i pravda je u znatnoj meri dostupnija sugrađanima, dodao je predsednik Osnovnog suda Bečej Goran Lj. Čimpurović.

Na kraju je predsednik Osnovnog suda u Bečeju Goran Lj. Čimburović upoznao predstavnike medija sa novim zakonima u pravosuđu koji se već primenjuju, poput Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku i Zakona o izvršenju i obezbeđenju, odnosno sa setom pravosudnih zakona donetih krajem prošle godine s posebnim osvrtom na početak primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

-Istakao bih da je našem sudu podnet samo jedan zahtev za ocenjivanje povrede prava za suđenje u razumnom roku i da je on ocenjen kao neosnovan. Ta činjenica dovoljno kazuje da naše sudije ulažu maksimalne napore da sreče, eventualno, podnošenje takvih zahteva. Istakao bih da je prvi put definisano šta se podrazumeva nasiljem u porodici i mere koje treba da se preduzmu radi njegovog sprečavanja. Optimista sam i verujem da će primena ovog zakona dati veoma dobre rezultate, zaključio je Goran Lj. Čimburović.

V. Jankov

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име