Kako bi ojačalo ulogu, povećalo učešće i integritet mladih, sportskih organizacija, građanskog društva i medija u budžetskom procesu i nadzoru javnih finansija, sa fokusom na finansiranje sporta iz lokalnih budžeta, Bečejsko udruženje mladih realizuje projekat „Otvoreno o sportu – Aktivni mladi za transparetnije i odgovornije finansiranje sporta u Republici Srbiji“.

Na prvom seminaru u okviru projekta održanom od 8. do 11. novembra na Tari, učesnicima iz Loznice, Užica, Blaca, Prokuplja, Majdanpeka i Bečeja, predstavljena je važeća zakonska regulativa u oblasti sporta, kao i prateći dokumenti koje donose lokalne samouprave, a neophodne su za adekvatan rad i finansiranje sporta u opštinama i gradovima. Potom su za svaku od pomenutih jedinica vlasti predstavljena izdvajanja za sport u tekućoj godini. Učesnici su imali priliku i da se upoznaju sa radom Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. S tim u vezi, predstavljeni su nadležnosti i funkcionisanje sportske inspekcije.

– Uloga resornog pokrajinskog sekretarijata pre svega je preventivna, u smislu funkcionisanja i i finansiranja sporta u opštinama u Vojvodini, rekao je Branko Vujović iz Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. Inače, petina sportskih organizacija ne zna kako se finansira sport na lokalnom nivou, a saradnju sa lokalnim samoupravama 25 odsto ocenjuje najnižom ocenom, deo je rezultata istraživanja sprovedenog u vojvođanskim opštinama. Iako primera dobre prakse ima, nije retkost da jedna lokalna samouprava u smislu sporta i poštovanja zakona i drugih akata dobro funkcioniše, a da je situacija u susednoj suprotna. Razloga tome ima mnogo, kaže naš sagovornik. Sportski klubovi mahom se žale na količinu novca koja im sleduju iz lokalnih budžeta. Vujović nije optimističan po pitanju povećanja sredstava za sport, ali ističe da postoje načini da se ona efikasnije rasporede. Kako objašnjava postoji dobra platforma za uređenje sporta na lokalnom nivou, i to zahvaljujući aktivnostima resornog ministarstva i sekretarijata. Sportska inspekcija ima zadatak da neposredno proveri poslovanje klubova kao i da utvrdi u kojoj se meri poštuju propisi, sa akcentom na oblast sporta.

Prema rečima Marka Adamovića iz Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, u tom organu radi četiri sportska inspektora nadležna za teritoriju AP Vojvodine, što je, prema njegovoj oceni, trenutno dovoljno. Pored toga, učesnici su slušali i o identifikaciji koruptivnih mehanizama u sportu, a predstavljeni su im i ukršteni, odnosno analizirani podaci iz prakse.

– Kao i u svim sferama društva, korupcija je prisutna i u sportu. Manifestuje se na više načina, a građani malo znaju o tome. Mediji o tome ne izveštavaju, postoji neformalni dogovor da se o tome ne piše mnogo, da se ne nanosi šteta sportu još više, iz različitih razloga. Različite interesne grupe u tome učestvuju, a malo se zna i o tome kako novac dolazi u sportske organizacije i o načinu na koji se troši, istakao je Ivan Ninić, izvršni direktor Centra za vladavinu prava. Sportski klubovi imaju sopstvena sredstva, imaju i transfere sredstava iz budžeta republike, pokrajine i lokalne samouprave. Međutim, najznačajnija sredstva, kako naš sagovornik objašnjava, jesu ona od donacija i sponzorstava, o kojima se ne zna dovoljno.

– U pitanju je novac od privatnog sektora, što je potpuno legitimno i što se može tretirati kao društveno odgovorno poslovanje. Pored toga, postoje i sponzorstva i donacije iz javnog sektora, od novca poreskih obveznika, a taj je deo „zona sumraka“. Ne znamo ko, po kojim kriterijumima može da koristi novac od javnih preduzeća i privrednih društava. Odluke o tome ko je i koliko novca i za koje namene dobio nigde se ne objavljuju i onda imamo privilegovane grupe sportskih aktera koje imaju pristup javnih fondovima, naglašava Ninić. Od Sportskog saveza Srbije pa sve do lokalnog, seoskog kluba, postoji kontrola političke elite koja je na vlasti, i to je jedan od ključnih problema finansiranja sporta u zemlji, zaključuje Ivan Ninić.

Učesnici projekta iz opštine Blace i grada Loznice kazali su nam na koji način se oblast sporta uređuje u tim lokalnim samoupravama, a saznali smo i konkretne aktivnosti koje će sa tim u vezi realizovati u narednim mesecima.

Timovi koji predstavljaju specifične lokalne sredine u Srbiji, između ostalog, analiziraće planove rada i finansijske planove korisnika budžetskog novca namenjenog sportu, proveriti kvalitet usluga za mlade, te zagovaraju za realne prioritete u lokalnom sportu.

Projekat „Otvoreno o sportu – Aktivni mladi za transparentnije i odgovornije finansiranje sporta u Republici Srbiji“ realizuje Bečejsko udruženje mladih (BUM), uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име