Savez paraplegičara i kvadriplegičara Srbije, u saradnji sa Kancelarijom za mlade opštine Bečej, u organizovao je danas u bečejskim srednjim školama predavanja u okviru projekta „Još uvek vozim“.

Predavanja su namenjena učesnicima srednjih škola i za temu imaju bezbednost u saobraćaju u cilju edukacije budućih vozača.

Slaviša Savić je kao srednjoškolac doživeo saobraćajnu nezgodu, nakon koje je ostao u invalidskim kolicima. Neprilagođena brzina, vožnja bez vozačke dozvole i bez sigurnosnog pojasa ostavila je trajne posledice po njegov život.
U želji da kroz lične primere menjaju i utiču na svest mladih, Savez paraplegičara i kvadriplegičara Srbije, u saradnji sa Kancelarijom za mlade opštine Bečej, po drugi put je organizovao predavanja u bečejskim srednjim školama pod nazivom „Još uvek vozim“. 

-Cilj ovakvih skupova jeste da ukažemo na moguće posledice kada se ne poštuju propisi što dovodi do saobraćajnih nesreća. Takođe se nadamo da će efekat ovih predavanja biti to da se smanje saobraćajne nesreće, naročito kada u njima učestvuju mladi, rekao je Slaviša Savić iz Saveza paraplegičara Srbije.

Više od 20.000 mladih širom Srbije čulo je priče i lična iskustva sedmoro predavača iz Saveza paraplegičara, koji su na dan saobraćajne nezgode u proseku imali dvadesetak godina. Mnogi od njih su zbog teških povreda kičme bili prinuđeni da koriste invalidska kolica, što ih je, kažu motivisalo da pokrenu kampanju „Još uvek vozim“. Po završetku predavanja mladi su mogli da isprobaju i takozvane „pijane naočare“ koje demonstriraju smanjenje psihofizičkih sposobnosti čoveka pod dejstvom alkohola i droga. 

– Radionica je bila veoma bitna jer pokazuje ozbiljne posledice mladalačke nepromišljenosti, a naročito je važno da smo učestvovali mi, učenici trećih razreda, koji uskoro sedamo za volan. Preneta nam je snažna poruka, rekla je Aleksandra Čiplić, učenica Gimnazije Bečej.

Ove edukativne aktivnosti realizovane su uz finansijsku podršku Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Bečej.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja u opštini Bečej, objavljenih u Izveštaju o osnovnim pokazateljima stanja bezbednosti saobraćaja, od 2013. do 2017. godine poginulo je pet mladih. To je 24 odsto od ukupnog broja poginulih u tom periodu, dok je na nivou Srbije procenat 21 odsto.

Na teritoriji opštine Bečej u pomenute četiri godine broj mladih koji su povređeni u saobraćaju je 168, a u procentima to iznosi 32 odsto od ukupnog broja povređenih.

Mladi u opštini Bečej u saobraćajnim nezgodama najčešće stradaju u svojstvu vozača  – 65 odsto, i to najviše u septembru, kaže statistika republičke agencije za bezbednost saobraćaja.

 

Opširnije u TV prilogu

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име