Jedni nepune četiri decenije željno čekaju, a drugi žale što se aktuelni izgled centralnog gradskog trga, među Bečejcima popularne „Pogače“, iz osnova menja. Imajući u vidu njegovu zapuštenost poslednjih godina, rekonstrukcija je bila više nego potrebna.

Da li totalna, čime će se donekle ispuniti želje onih prvih ili delimična, čime bi se udovoljlo drugima, nije bitno. Jer, od trga, kome su se mnogi gosti najveće varoši kraj našeg dela Tise svojevremeno divili, ostala je ruina. Bečejska, pošto je uništeno na trgu delo njenih građana.

-Kao što sam najavio na svečanoj sednici Skupštine opštine povodom Dana ravnpravnosti, rekonstrukcija trga počeće narednog meseca i biće to naš najveći investicioni poduhvat infrastrukturne prirode. Potpisali smo Ugovor s firmom „Put – invest“ DOO PZP Bački Petrovac, koja je nosilac radova konzorcijuma izvođača. Očekuje nas veliki posao, pa molim sugrađane i one koji nam budu dolazili u goste za strpljenje. Pored rekonstrukcije trga, već je renovirana zadužbina Bogdana Dunđerskog, u toku su rekonstrukcije oba velelepna hrma, pravoslavnog i rimokatoličkog, a u planu su uređenja fasada Gradske kuće, zadužbine Eufemije Jović i Gradskog pozorišta. Kad sve to bude gotovo, Bečej će imati jedan od najlepših centralnih gradskih trgova sa očuvanim arhitektonskih jezgrom iz polovine 19. i početka 20. veka, istakao je, posle potpisivanja ugovora o rekonstrukciji trga, predsednik opštine Bečej Dragan Tošić.

U ime konzorcijuma izvođača, ugovor o rekonstrukciji bečejskog trga potpisao je direktor bačkopetrovačke firme „Put – invest“ Ivan Plazonić. U konzorcijumu su još firme „Ekonomistelektro“ iz Beočina, novosadska društva sa ograničenom odgovornošću „Energy pro“ i „Intec“, te „Put – invest“ iz Sremske Kamenice. Vrednost posla je nešto više od 111 miliona dinara bez PDV, a rok za završetak radova je 210 kalendarskih dana od uvođenja u posao.

Kad će se već kopati po bečejskom trgu, onda valja „iskopati“ i neke istorijske činjenice. Trg je nastao krajem krajem 19. veka. Tačnije 1884. godine, kada je izgrađena Gradska kuća na zapadnoj strani. Jer, već su bile Rimokatolička crkva posvećena Uznesenju Marijinom na severnoj i Srpska pravoslavna crkva posvećena Svetom velikomučeniku Georgiju na istočnoj strani. Kako je na oivičenom prostoru sa tri strane bio prostor za bazar, logično je što je nazvan Pijačni trg. Tako je bilo do 1896. godine, kada se obeležavao milenijum od dolaska Mađara u Panoniju i trg je promenio ime u trg Sent Ištvan. Kaldrma na trgu je 1912. godine presvučena asfaltnim slojem u kružnom obliku, što je tadašnje Bečejce asociralo na pogaču i oni su svoj trg nazvali „pogača“. Posle Prvog svetskog rata trg menja ime u Karađorđev trg, a za vreme Drugog svetskog rata od 1941. do 1944. godine mađarski okupatori su vratili trgu ime Sent Ištvan, da bi po njihovom odlasku centralni gradski prostor dobio ime Trg oslobođenja. Svi nazivi trga su za činovničke potrebe, a u svakodnevnoj upotrebi Bečejci koriste termin „pogača“. Tako je bilo, tako će, bez obzira na izgled novog trga, biti i nadalje.

buduciizgledtrga

-Zahtev lokalne samouprave kao investitora i Bečejaca je da i na novom trgu bude prisutna tradicija, pa će asocijacija na „pogaču“ biti u motivu kruga u vidu popločavanja crvenom i žutom bojom, nije propustila da naglasi u ime Direkcije za izgradnju opštine Bečej arhitekta Andrea Govedarica.

Osnovna stvar novog trga je da bude u jednom nivou, kako bi se omogućilo jednako kretanje trgom svima, čak i osobama s invaliditetom.

-To će omogućiti da se povežu osnovni pešački pravci, računajujući i dijagonalni od Mašinske škole do Robne kuće, a između da se naprave mesta mirovanja kroz različite ambijente. Biće naglašen plato ispred Gradske kuće, pa zeleni deo naspram zadužbine Eufemije Jović, zatim platoi za mirovanje ispred obe, Pravoslavne i Rimokatoličke, crkve… Prostori za kretanje i mirovanje se međusobno prepliću. Kvalitetno zelenilo, stabla ispred Rimokatoličke crkve i tri piramidalna hrasta na uglu zadužbine Eufemije Jović će se zadržati. Na prostoru površine oko dva hektara, 20 procenata će biti zelena površina, nastavlja Andrea Govedarica.

Svi raniji spomenici s „pogače“ su uklonjeni, pa ista sudbina čeka i aktuelni spomenik Sloboda, rad poljske vajarke Kristine Plavske Jackijevič. Selidba spomenika je jedan od tri spojena projekta u zajednički. Njegova nova lokacija biće na platou gde se spajaju Zeleni korzo i šetalište tiskim nasipom. Preostala dva projekra su vezana za podzemne radove na spajanju severnog i južnog kraka toplovoda, odnosno sređivanje platoa trga.

-Trg će imati i dve fontane. Parternu kod zgrade Gradske kuće i centralnu sa promenljivim ambijentom, koja će imati svetlosnu igru noću i vodenu igru danju. Umesto aktuelnog spomenika, na trgu će biti svetlosna skupltura, koja će moći da prati tehnološka unapređenja. Što se osvetljenja tiče, ono će biti stubno uz prostor za kretanje i mirovanje, izuzev dijagonalne staze, uz koju će biti podno osvetljenje. Naravno, trg će imati adekvatni mobilijar, zaključuje Andrea Govedarica.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име