U četvrtak, 1. septembra 2016. Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu Višeg suda u Beogradu, a u korist Bečejskog udruženja mladih, na osnovu tužbe koju su u martu 2014. godine protiv portala MojBečej, odnosno BUM-a kao osnivača, podneli Dalibor Kekić, Olivera Kekić i Mirko Borđoški.

Naime, tokom februara i marta 2014. godine u Bečeju su bila aktuelna politička previranja i smena Slobodana Mitrovića sa mesta direktora javnog preduzeća Vodokanal. O njegovoj smeni govoreno je na sednici Skupštine opštine Bečej kao i na konferenciji za medije koja je zakazana tim povodom, a o čemu je portal MojBečej pravovremeno i nepristrasno informisao građane.

JP „VODOKANAL“: KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV BIVŠEG DIREKTORA SLOBODANA MITROVIĆA

Nakon što je u demantiju na prethodne navode Slobodan Mitrović naveo niz tvrdnji i optužbi na račun Dalibora Kekića, tadašnjeg člana opštinskog veća i menadžera LDP u Bečeju, a koje su na portalu MojBečej objavljene u celini, Kekić je sa ženom i bratom tužio Bečejsko udruženje mladih zbog povrede časti i ugleda i zahtevao da BUM isplati ukupno 1.200.000,00 dinara na ime naknade nematerijalne štete, kao i troškove advokata i postupka.

DEMANTI MITROVIĆA: „NISAM UČINIO NIKAKVE PROTIVZAKONITOSTI, NITI ZLOUPOTREBE“

TAMARA IVANIŠEVIĆ: MITROVIĆ NE DEMANTUJE, VEĆ POKUŠAVA DA SE OPRAVDA PRED JAVNOŠĆU

MITROVIĆ DEMANTUJE DEMANTI IVANIŠEVIĆKE

S obzirom na to da se medijski sporovi direktno procesuiraju na Višem sudu u Beogradu prvobitno suđenje i saslušanja su se odvijala u Beogradu, gde je i doneta prva presuda u korist BUM-a kojom su tužbe odbačene kao neosnovane. Nakon toga usledila je žalba Kekića, te predmet prelazi na Apelacioni sud u Beogradu koji nakon sednice sudskog veća potvrđuje presudu Višeg suda. Bečejsko udruženje mladih je oslobođeno, tužbe odbijene, dok sve troškove suđenja snose tužioci.

PRESUDA VIŠEG SUDA U BEOGRADU OD 11. APRILA 2016.

PRESUDA APELACIONOG SUDA U BEOGRADU OD 1. SEPTEMBRA 2016.

Primer ove parnice značajan je iz više aspekata. Prvenstveno jer pokazuje da su medijske slobode i objektivno izveštavanje dokazive i odbranive pred srpskim sudstvom. Zatim, potvrđuje da strah novinara ne sme biti iznad njihovog profesionalnog poziva, te da pritisci ne mogu sprečiti objavljivanje istinitih i nepristrasnih informacija, makar i po cenu epiloga na sudu. Redakcija portala MojBečej bila je svesna mogućih posledica ove tužbe – koje su u krajnjem slučaju mogle prouzrokovati gašenje BUM-a, ali je isto tako bila svesna ispravnosti postupka objavljivanja demantija i na taj način omogućavanja informisanja građana opštine Bečej iz ugla obe strane aktuelne teme.

Ovim putem želimo da se zahvalimo Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, Nezavisnom udruženju novinara Srbije, redakciji Bečejskog mozaika, pripadnicima Koalicije za nadzor javnih finansija, članovima BUM-a i svim građanima koji su pružili podršku tokom ovog sudskog procesa iz koga smo naučili mnogo o medijskom pravu i odgovornostima koje jedan medij nosi sa svakom objavom. Ostaje da svoj posao radimo još upornije i istrajnije, istražujuči teme koje se tiču svakog građanina, bez obzira na pritiske (i potencijalne tužbe) koje iza njih vrebaju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име