Izvor: KZM Bečej

Predrasude o psihoterapiji, koje su široko rasprostranjene među mladima, predstavljaju jedan od glavnih razloga zašto mladi ne rade na mentalnoj higijeni kroz razgovor sa stručnim licima i zbog čega je danas mentalno zdravlje mladih narušeno.

Ovakav zaključak proistekao je kroz radionicu „Psihoterapija među mladima“ koja je održana krajem prošle nedelje u prostorijama Kancelarije za mlade opštine Bečej, gde su mladi učesnici imali priliku da se upoznaju sa psihoterapeutkinjom Oliverom Bukinac.

– Psihoterapija nije ništa strašno. Najproblematičniji je upravo taj prvi korak, ili da bolje kažem probijanje leda. Posle mladim ljudima bude zanimljivo, pogotovo ako rade sa nekim mlađim psihoterapeutom koji je u tom domenu i ko ima sluha za njihove probleme. Moje iskustvo je da posle te prve seanse mladi nastavljaju da dolaze, kaže ona.

Kao jedan od uzroka problema sa mentalnim zdravljem Bukinac je navela „instant rešenja“, odnosno rešenja koja su mladima dostupna na internetu.

Društvene mreže, prema njenim rečima, imaju veliki uticaj na adolescente, jer im  pokazuju iskrivljenu sliku realnosti. Samim tim promenjena je slika vrednosti u društvu, što povećava broj anksioznih poremećaja i paničnih napada. Ona ističe da su ovakve radionice, gde se govori o tome kako izgleda jedna seansa, od velike važnosti kako bi se mladi osmelili i napravili prvi korak.

Bukinac je ovom prilikom nagovestila da postoji mogućnost za održavanje individalnih seansi za mlade.

Psihoterapija i psihološko savetovanje su od izuzetnog značaja posebno u dobu adolescencije, kada se mladi razvijaju i adaptiraju, te je ključan preventivni mentalno – higijenski rad sa njima zbog čega smo organizovali ovu radionicu, kažu iz Kancelarije za mlade. Društvene mreže danas imaju veliki uticaj na mlade, ukoliko se ne koriste umereno i pravilno, mogu da iskrive sliku o realnosti i dovedu do psiholoških poteškoća koje su uzrok u poslednje vreme sve veće stope samoubistva kod mladih u Srbiji,  kažu organizatori.

Prema podacima Zavoda za statistiku u periodu od 2019. do 2021. godine u Srbiji je zabeleženo ukupno 143 suicida osoba od 15 do 29 godina.

Autorka: J.P.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име