Serija edukacijap od nazivom „Zbilja, a šta ćemo sa otpadom – 10 pitanja i odgovora o otpadu‟, namenjena učenicima šestog, sedmog i osmog razreda osnovnih škola počela je Bečeju, u OŠ „Sever Đurkić‟. Primarna selekcija otpada smanjuje teret u budžetu, a o njoj treba govoriti svim kategorijama stanovništva.

O važnosti adekvatnog upravljanja i selekciji otpada učenicima je govorio analitičar zaštite životne sredine Goran Sadžakov, uz asistenciju volontera – mladih stručnjaka i studenata zaštite životne sredine i srodnih disciplina. Iako je Nacionalna strategija za upravljanje otpadom usvojena još 2003. godine, potom 2010. revidirana, a postoji i ceo set zakona, u koji spadaju zakon o upravljanju otpadom i zakon o ambalažnom otpadu, sa pratećim podzakonskim aktima, naše društvo je još na početku.

Planira se da se otpad sa teritorije opštine Bečej odnosi na po visokim standardima uređenu regionalnu deponiju u Kikindi koja, kako Sadžakov ističe, ne ugrožava nikoga, niti zdravlje ljudi, niti životnu sredinu.

Dalibor Bajić jedan  od učesnika edukacije o pravilnom upravljaju otpadom, podstaknut onim što je čuo, kaže, promeniće svoje navike.

Aktivnosti saveza „Mladi rade” u okviru projekta „Izgradnja partnerstva za odgovorno upravljanje otpadom‟ koji na teritoriji Vojvodine sprovodi se uz podršku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име