Radovi na seči vetrozaštitnog pojasa na putu Srbobran – Bečej, a koji su zbog seče stabala u Radičeviću izazvali veliko negodovanje javnosti, stigli su do „Pikove“ farme na ulazu u Bečej.

Seča drvoreda se izvodi prema usvojenom programu radova JP „Putevi Srbije“ kao deo redovnog održavanja državnih puteva I i II reda, kažu iz tog preduzeća.

– Radovi na sređivanju putnog pojasa na deonici Bečej – Srbobran se obavljaju u okviru redovnog održavanja i zbog bezbednosti učesnika u saobraćaju. Krčenje šiblja i stabala vrši se u zavisnosti od toga koliko su oštećena i koliko ugrožavaju bezbedno odvijanje saobraćaja i sprovodi se po instrukcijama koje je dalo stručno lice tj. šumarski inspektor, navodi se u odgovoru JP „Putevi Srbije“.

Međutim, broj stabala koji je predviđen da se poseče tokom ovih radova nije definisan.

– Broj stabala koja će biti isečena do određene visine ili potpuno uklonjena ne znamo pošto to zavisi od odluke šumarskog inspektora. Posao obavlja izvođač radova preduzeće „Vojvodinaput-Bačkaput“ a.d. Novi Sad uz kontrolu nadzornog organa, kažu iz „Puteva Srbije“.

Iz preduzeća „Vojvodinaput-Bačkaput“ a.d. Novi Sad navode da se radovi izvode prema planu i po inspekcijskom nalogu, te da se ništa, kažu, ne radi nasumično.

– To drveće je u putnom pojasu i ugrožava bezbednost saobraćaja. Kada je zima sneg sa tih krošnji pada na put i to ledi i izaziva saobraćajne nezgode. Imali smo čak i tužbe pošto je, baš na tom putu Bečej – Srbobran, pala grana i čovek je oštetio kamion, objašnjavaju iz tog preduzeća.

Ipak, ni oni ne znaju koliko je stabala predviđeno da se poseče, niti da li će se na tom mestu nešto drugo saditi.

– Brojčano stanje, koliko će se stabala poseći, ne znamo ni sami. Na teren je izašao šumarski inženjer, oni su obeležili da to treba da se poseče. To drveće je u putnom pojasu, oni koji su sadili nisu dobro razmišljali jer ga nisu posadili na bezbednu udaljenost, kažu iz preduzeća „Vojvodinaput-Bačkaput“ a.d. Novi Sad.

Vetrozaštitni pojas koji ovih dana polako nestaje, sadili su svojevremeno radnici preduzeća „PIK Bečej“ kako bi sačuvali svoje useve.

 

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „Vladavina prava pod lupom: Ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej” koji je sufinansiran iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

3 KOMENTARA

  1. Mene zaista cudi kako niko od ljudi, pogotovo novinara, nema potrebu da vidi i zatrazi da vidi nalaz sumskog inspektora, da vidi licno koja su to stabla obelezena, da se mozda raspita kod ekoloskih udruzenja kako postupati u ovom sucaju, cak mozda prouci da li pilana koja je na tom putu i fabrika paleta radi i da li ce i gde da se odvezu stabla, ko je taj inspektor koji je to pisao kada se yna da nemaju vremena da dodj da vide pewackeprelaye gde giu deca i tako dalje…. da li lokalna zajednica ima nameru da trazi novi vetro zastitni zasad.
    Mnogo pitanja i malo anglayana i noviara i ljudi iz tog kraja, a ostajete bez dinvnog drvoreda i sve sto radite je pisanje, kao i svuda u Srbiji, do 20 redova jer je vae vree dragoceno a ya rast ovog drveca je bilo potrebno vise decenija. Imamo zemlju i ljude kakvu zasluzujemo, pozdrav.

  2. Jos pamtim drvorede dok sam kao dete prolazila putem Becej -Srbobran,to malo vetro zastite i prirode nestaje.Fasizam i terorizam nad planetom ,ljudima i zivotinjama.Mozda ce nam vise goditi 5- G stuboredi,jer kako neko tvrdi,zbog njih se vrse sece.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име