Stara rimska poslovica kaže: „Da bi upoznao jedan narod sedi za njegov sto, probaj njegovu hranu i pij njegovo vino, onda ćeš znati kakvi su to ljudi“. Proizvodnja i plasman raznih sorti vina sve je popularnije i u Bečeju.

Zato su Bečejci su i proteklog vikenda imali priliku da prošire svoja znanja i saznaju zanimljivosti o pripremi, konzumaciji, ali plasmanu i oceni kvaliteta vina.

Vojvođani su uvek bili pre vinopije, nego pivopije i time se vode i organizatori manifestacije Med i vino u Spomen kući Braća Tan.

Vino zahteva umerenost i ozbiljniji pristup pripremi, ali i posluživanju i konzumaciji, kaže Robert Čevari, somelijer i sekretar Udruženje somelijera Vojvodine, koje jednom u tri meseca organizuje kurs za buduće stručne ocenjivače i kritičare.

Kako privući domaće kupce, turiste, koji, kao po pravilu, vole lokalne proizvode, jedna je od tema subotnjeg predavanje posvećenom piću bogova, ali i ljudi.

Proizvodnju voćnih vina, sa akcentom na jabukovo vino, približio je Milorad Pomorišac.

Predavanja su održali i profesori sa segedinskog univerziteta koji su govorili o vinu i vinogradima u Potisju. Nakon stručnih predavanja i vrlo aktuelnih tema, jedno je sigurno – vino i proizvodnja vina mogu biti turistički potencijal najveće potiske opštine.

Pogledajte TV reportažu

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име