Tri arhitektonska rugla u centru Bečeja, zadužbina Bogdana Dunđerskog, rodna kuća braće Tan i stacionar Jodne banje, sanirana su ili ukljonjena. Zahvaljujući dobroj saradnji lokalne samouprave i Javnog preduzeća „Srbijašume“, slična situacija biće i sa višegodišnjim ruglom na njihovom posedu u bečejskoj ulici Potiska 208.

Naše preduzeće se bavi zaštitom, unapređenjem i zasadom novih šuma, ali deo poslovne politike je i očuvanje svih, između ostalih i građevinskih, objekata na našim posedima. Upravo iz tog razloga ćemo sanirati stanje na posedu u Bečeju. Uklonićemo dva objekta koji više nemaju upotrebnu vrednost i izvršiti rekonstrukciju trećeg, nešto mlađeg, objekta na istoj lokaciji. Posle njegove sanacije, objekat će biti stavljen u funkciju, izdaćemo ga u zakup i na taj način doprineti razvoju ovog kraja, rekao je v. d. direktor JP „Srbijašume“ dr Predrag Aleksić prilikom posete radilištu u Bečeju.

Trenutno radne mašine i ljudstvo niskogradnje šumskog okruga u Loznici JP „Srbijašume“ pripremaju teren za rušenje objekata starih sedam decenija. Nekada je to bila poznata i među Bečejcima popularna „Svilara“. Vremenom je ova grana proizvodnje prestala da biva rentabilna, prvo su svilene bube prestale da proizvode svilu, potom su se osušila ili su izvađena stabla dudova, čije lišće je bilo hrana svilenih buba, a onda su zub vremena, nebriga i učestale krađe učinili svoje i ogromna građevina je toliko uništena da je počela da ugrožava bezbednost po okolinu.

Prema nezvaničnim informacijama stručnih ljudi, u dve zgrade za rušenje ima oko 250.000 cigala, čemu treba dodati crep i drvene gredice. Ostalo je sve uništeno, razrušeno ili odnešeno. Treća zgrada sa oko 250 kvadratnih metara korisne površine i podrumskim prostorom će se sanirati i, kako je istakao izvršni direktor Sektora za komercijalne poslove JP „Srbijašume“ Tihomir Murić, po dovođenju u funkciju raspisati konkurs za izdavanje u zakup.

Procenjena vrednost rušenja je 4,2 miliona dinara bez PDV, objavili smo tender i za 45 dana očekujemo da se izabere izvođač sprovođenja uklanjanja dve zgrade. Paralelno ćemo početi s rekonstrukcijom treće zgrade, pogodne za kancelarijske poslove, gde je potrebni ozbiljni radovi, ali po završetku mislim da će to biti reprezentativni prostor na nešto više od hektara zelene površine i neće biti teško naći onoga ko će taj prostor uzeti u zakup na najmanje deset godina, dodao je Tihomir Murić.

 zgradarekonstrukcija

Objekat kome predstoji rekonstrukcija

Uvek spreman za akciju, predsednik opštine Bečej mr Vuk Radojević se zahvalio menadžmentu JP „Srbijašume“ što imaju razumevanje prema bečejskoj opštini i atraktivnu lokaciju u samom gradu dovode u funkcinalno stanje.

Iskren da budem, imam viziju da dva komunalna preduzeća, JP „Komunalac“ i „Potisje“ d.o.o, smestimo da ovaj prostor. Znači, učestvovaćemo na konkursu za izdavanje u zakup porostora JP „Srbijašume“, uz obavezu da ga tokom zakupa održavamo i nikada više ne dozvolimo da bude zapušten kao što je bio nekoliko godina unazad, saznali smo za planove bečejske opštine povodom lokacije JP „Srbijašume“ u Bečeju od prvog čoveka najveće potiske opštine mr Vuka Radojevića.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име