Komemoracija i obeležavanje 73. godišnjice sećanja na nevine žrtve Drugog svetskog rata i racije 1942. godine u Bečeju biće upriličena u utorak 27. januara.

 

Program sutra počinje polaganjem venaca ispred Predškolske ustanove „Labud Pejović” od 11.15 časova, a Komemoracija će biti obavljena na spomen obeležju kraj Tise od 12 do 13.30 časova. Program u Narodnoj biblioteci Bečej je predviđen da traje od 13.30 do 14.15 sati.

 

Cveće kraj Zida smrti

Bečejci su se 22. januara pre podne podsetili na tužni događaj od pre 73 godine. Reč je o drugom streljanju, kada je, po odluci Prekog suda hortijevske vlasti, 20. januara 1942. godine život zgubilo 11 mladih ljudi. Podsećanja radi, prvo streljanje bilo je 11. novembra 1941. godine i tada je ugašeno 12 života mladih Bečejaca. Jučerašnjim komemorativnim skupom kraj Zida smrti (Fadipov zid) u centru grada počelo je sećanje na krvavi januar 1942. godine u Bečeju. Jer, slično će biti i na Savindan, gde će se, pored prigodnih svečanih skupova u školama, održati parastos i komemoracija žrtvama Velike racije na spomen obeležju kraj ušća Velikog bačkog kanala u Tisu. Tada je, u poslednjoj akciji hortijevaca nad žiteljima Južnobačkog okruga tokom januara 1942. Godine, ubijeno i u ledenu vodu bačeno oko 400 Jevreja, Roma, Mađara i Srba. Komemorativne skupove povodom dva streljanja održala je Opštinska organizacija SUBNOR u Bečeju, a predstojeći na Savindan biće u režiji Skupštine opštine Bečej i Srpske pravoslavne crkve.

-Fašisti su uspeli u nameri da Bečejci 1942. godine na Jovandan tuguje umesto da slave. Nama, potomcima mladih sugrađana koji su nevino žrtvovani za kasniju slobodu, najmanje što možemo da uradimo je da održavamo sećanje na njih. Žao mi je što nas se nije okupio veći broj, ali to je samo potvrda koliko smo sada opsednuti samim sobom, naglašava v. d. predsednik organizatora jučerašnje komemoracije Gradimir Džigurski.

Evociranjem uspomena prisetili su se prisutni na komemoraciji žrtava drugog streljanja Marka Gavrića, Milorada Živkov-Popova, Ištvana Nađa, Mihaja Ostojića, Janoša Rečoa, Milorada Rusa, Slavka Simina, Severa Stefanovića, Jovana Crvenog, Svetozara Čalenića i Milana Čiplića. Nisu zaboravljeni i njihovi vršnjaci i sugrađani nastradali u prvom streljanju Borislav Vlajkov, Milan i Svetozar Gavrić, Živko Gagić, Hove Gotfrid, Stevan Kojić, Isidor Mogin, Labud Pejović, Teodor Cvejanov, Ivan Ćirić, Vujica Čiplić i Momčilo Šaranović. Pošto im je minutom ćutanja odata dužna pošta, onda su na spomen obeležje vence i cveće položili Vuk Radojević, predsednik opštine Bečej i Miomir Jelenić, član Opštinskog veća, kao i delegacije OO SUBNOR Bečej, Opštinskog veća SSSS, Opštinskog udruženja penzionera, Komunističke partije, a pojedinci su zapalili sveće.

 

Foto: Arhiva

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име