Ukupno četiri i po sata u lokalnoj se skupštini vodila rasprava o dugoročnom zaduživanju opštine Bečej.

 

 

Naime, prvo se o tome diskutovalo na minuloj sednici, 14. maja, kada je na dnevnom redu bio prvi rebalans opštinskog budžeta.

Tada je rasprava trajala oko tri sata, dok su danas (5. jun) na 22. sastanku lokalnog parlamenta, predstavnici izvršne vlasti i odbornici opozicionih stranaka sat i po polemisali o bankarskom zajmu u iznosu od 202.432.000 dinara.

Uprava za javni dug pri Ministarstvu finansija dala je saglasnost na to da se opština Bečej zaduži u pomenutom iznosu. Predsednik opštine Bečej Vuk Radojević to je za skupštinskom govornicom okarakterisao i kao jasan znak dobre komunikacije lokalne samouprave sa ministarstvom. Potom je za govornicu izašao Slobodan Zlokolica, predsednik odborničke grupe Demokratske stranke, koji je rekao da se bečejske demokrate slažu sa tim da se iz kreditnog aranžmana sufinansiraju određene investicije, ali sve osim uređenja centra najveće potiske opštine. – Slažem se da je centar Bečeja ruiniran i da ga treba rekonstruisati. Ali ako uzmemo kredit u tom iznosu čeka nas život na ivici. Rekonstrukcija trga, grubo rečeno, zauzima oko 65 odsto sredstava koji se planiraju povući.

Jasno se vidi da će taj kredit zahtevati, bez obzira na već napravljene uštede, i nove, kao i strožu fiskalnu disciplinu, rekao je Zlokolica i dodao da se to sve nalazi u mišljenju Mihajla Ćelića, pomoćnika predsednika opštine zaduženog za finansije koje se nalazi u predlogu odluke prvog rebalansa, što je šef demokrata, kako je istakao, shvatio kao alarm.

– Da li se treba zaduživati u ovom trenutku zbog investicije koja je samo kozmetičkog karaktera, kada se ukinulo i regresiranje boravka za treće i četvrto dete u predškolskoj ustanovi, upitao je Slobodan Zlokolica? Predsednik opštine Bečej odgovarajući na kritike Slobodana Zlokolice rekavši da je Demokratska stranka, za 16 godina koliko su bili na vlasti u varoši kraj Tise, ostavila iza sebe katastrofalnu infrastrukturu.

– Svakako da ovakav Trg sa zadužbinom Bogdana Dunđerskog nikome ne služi na čast. Što to niste u prethodnih šesnaest godina, upitao je Radojević. Nakon žustre diskusije 25 odbornika, od 29 prisutnih, podržalo je predlog odluke o kreditnom zaduženju opštine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име