Obeležavanju Sent Ištvana, tokom dvodnevne manifestacije u Bečeju, prisustvovalo je nekoliko hiljada posetilaca. Manifestaciju godinama već uspešno priprema MKD „Petefi Šandor“.

 

Svetkovinu posvećenu kralju Ištvanu slave svi Mađari 20. avgusta, neki će slaviti idućeg vikenda, a u Bečeju je priređena par dana ranije. U porti donjegradske rimokatoličke crkve posvećene Svetom Antalu održani su koncerti horova „Dudolo“ i „Botra“, a zatim je služena sveta misa, osveštan novi hleb koji su mladi u narodnoj nošnji, zajedno sa replikom krune mađarskog kralja doneli do svečane bine ispred Doma „Petefi Šandor“.

Tu je zamenik predsednika opštine mađarskog grada Moraholoma Laslo Čanji presekao novi hleb i održao prigodnu besedu. U ime grada domaćina brojne goste pozdravio je predsednik bečejske Skupštine opštine Peter Knezi. Usledio je zabavni program, nastupile su dečje folklorne sekcije i estradne zvezde iz Mađarske. Drugog dana fešte u Donjem gradu organizovane su dečije kreativne radionice, a stariji posetioci su bili usredsređeni na pripremanje goveđeg perkelta. Među 42 specijaliteta, pobednički pehar je odneo Peter Knezi, kojem je kuvanje dugogodišnji hobi. Drugo mesto osvojili su predstavnici Pozorišnog kluba „Karinti Friđeš“ iz Bačkog Petrovog Sela Tibor Baša i Peter Guljaš, a treći su bili Bečejci Andraš Brada i Antal Peter.

I druge, ujedno i završne večeri potrajala je žurka pod vedrim nebom uz pop zvezde iz Mađarske.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име