Oko 50 bečejskih poljoprivrednika je danas (22. januar) u zgradi opštine prisustvovalo prvom predavanju posvećenom proizvodnji organske hrane. I naredna četiri skupa biće upriličena u zgradi opštine Bečej, a o ovom načinu uzgajanja kultura pričaće eminentni stručnjaci.

 

O iskustvima Autonomne pokrajine Vojvodine u proizvodnji hrane prema organskim principima, stanju i perspektivama govorila je danas prof. dr Branka Lazić iz novosadske Zelene mreže, a među prisutnima je bilo, pored onih koji su se već oprobali u ovom načinu proizvodnje, i studenata poljoprivrede. Preostala predavanje će biti organizovana naredne četiri srede od 11 sati, a već na sledećem će o organskoj proizvodnji u stočarstvu govoriti docent dr Denis Kučević sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Na narednom skupu predviđene su dve tematike, te će prvo biti reči o agrotehnici i tehnologiji proizvodnje u ratarstvu, predavač će biti prof. dr Jovan Crnobarac i prof. dr Žarko Ilin. On će predstaviti organsku proizvodnju povrća, a oba profesora su sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta. Dr Tomislav Suderević sa Ekonomskog fakulteta iz Subotice predavaće, u sredu 12. februara, o tržištu i marketingu organskih poljoprivrednih proizvoda. Tog će dana biti reči i o sertifikaciji organskih proizvoda, a predavač je Nenad Novaković iz „Orgenik kontrol sistem” Subotica.

Poslednji skup u okviru ovih edukacija predviđen je za predstavljanje mogućnosti organizovanja proizvođača organske hrane u strukovnim udruženjima i zadrugama, a o tome će govoriti dr Danilo Tomić iz Društva agrarnih ekonomista Srbije, pridružnica Novi Sad.

Prema rečima predsednika opštine Bečej Vuka Radojevića intenzivna poljoprivredna proizvodnja neohodna je za opstanak i razvoj na tržištu, naročito kada su manji proizvođači u pitanju.

Lokalna samouprava organizovanjem ovakvih predavanja želi da podstakne poljoprivrednike da se opredele za organski način proizvodnje, koji je sve popularniji.

– Veliki proizvođači su dobro organizovani i funkcionišu na način koji zadovoljava njihove interese. Zato treba pomoćim malim i srednjim proizvođačima, izjavio je predsednik opštine i podsetio da to da je sa nemačkom kompanijom, koja se bavi prometom i trgovinom organskih poljoprivrednih proizvoda, nekolicina poljoprivrednika iz Bečeja našli interes i sklopili aranžmane.

Oko 60 miliona iz lokalne kase za radove u ataru

Novac od zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini biće uložen u projekte koji se tiču atara. Kako je predsednik najveće potiske opštine kazao, 30 miliona dinara predviđeno je za revitalizaciju oko 15 mostova preko atarskih kanala.

– Poljoprivrednici znaju od kakvog je ta investicija značaja, jer znaju u kakvom su stanju mostovi i prelazi u bečejskom ataru. Poznato je da su oni u ingerenciji Voda Vojvodine, ali smo mi kao opština spremni da značajna finansijska sredstva investiramo kako bismo poboljšali njihovo stanje, naveo je Radojević.

Ista količina novca predviđena je za otresišta i prilaze regionalnim putevima. Osim što će se na taj način poljoprivredne mašine rasteretiti od blata pre uključenja na regionalne puteve, to će se znatno odraziti i na bezbednost učesnika u saobraćaju.

– Želimo sva finansijska sredstva od zakupa zemljišta da vratimo poljoprivredi da vratimo na ovaj indirektan način. Verujem da ćemo kroz godišnji program uspeti da realizovati sve što smo zacrtali, a pod tim podrazumevam i deponiju animalnog otpada, rekao je Vuk Radojević i dodao da će tako racionalno upravljati životinjskim ostacima na teritoriji opštine.

Besplatni satelitski snimci zemljišta za bečejske poljoprivrednike

Tokom najmanje godinu dana proizvođači iz Bečeja će moći bez naknade da koriste podatke o kvalitetu zemljišta dobijene satelitskim snimanje. Opština Bečej. Ova pogodnost omogućena je nakon što je opština potpisala sporazum sa republičkim geodetskim zavodom, nacionalnim geodetskim zavodom Francuske i kompanijom „Astrijum”, vodećom u primeni satelitskih tehnologija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име