Blaga zima, povoljni klimatski uslovi, ali i poremećena ravnoteža u prirodi prouzrokovali su naglo razmnožavanje poljskih glodara, miševa i voluharica koji su npr, u ataru PIK – a Bečej napravili pravu pustoš. Šteta je do sada već višemilionska. Broj glodara ne može biti utvrđen ni približno jer po kvadratnom metru ima po desetak rupa koje su prirodna staništa za sve poljske glodare.

Šteta je nenadoknadiva, a očigledno je reč o pojavi koju ne pamte ni najstariji sugrađani. Pomoćnik glavnog menadžera u PIK Bečej Petar Maksimović izjavio je za Radio Novi Sad da je šteta ogromna, da su preduzeli sve zakonom dozvoljene mere za suzbijanje štetočina, ali bez rezultata. Verovatno su svi glodari bežeći od poplava došli na više kote poput ove u bečejskom ataru, kaže Maksimović.

„Šteta na usevima je od 10 do 70 procenata po parceli iako imamo primer da je na tabli ječma od 150 hektara uništena trećina gde nema ni jedne jedine biljke. Ja to nisam video ni u praksi ni u literaturi, a radim u PIK Bečeju 32 godine“, tvrdi Maksimović.

Vesna Durutović iz regionalnog centra Prognozno izveštajne službe Vojvodine u Vrbasu kaže da je zabeležena prava najezda glodara u opštinama Bečej i Srbobran. Došlo je do prenamnožavanja i velikih migracija štetočina i sada se ništa ne može učiniti.

„Registrovanim fosfozidom mamcima radi se tako što se oni direktno stavljaju u rupe a to je sada nemoguće jer su polja pod usevima i ukoliko bi sada tretirali glodare potrovali bi divljač“, zaključila je Durutovićeva. Bilo kako bilo, na čoveku je da više pažnje posveti zaštiti prirode jer je do naglog razmnožavanja došlo i zbog smanjenja prirodnih neprijatelja i grabljivaca na glodare. Hemijski tretmani svakako su primarni, kažu stručnjaci, a tu su najvažniji vreme i sistematičnost.

 

Izvor: RTV

Foto: Agropartner.rs

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име