U nedelji ruske mode u Bečeju koja je za nama, mladi dizajneri pozorišne mode iz te zemlje, izložili su svoje kolekcije od kojih je žiri nagradio najbolje, razgovarali smo sa jednim od kreativaca. Tema naše priče bila je sličnost i razlika između dveju kultura. Među njima, jedini dečak iz te daleke zemlje koji je povodom međunarodnog festivala pozorišne mode boravio u varoši kraj Tise, dvanaestogodišnji Danil, u šali nam je rekao da se bavi modom jer nije imao drugog izbora, budući da mu majka radi kao rukovodilac u jednom od tamošnjih modnih teatara.

Na pitanje kakvi su njegovi utisci u Srbiji istakao je da se prvo primeti razlika u jeziku i arhitekturi. Interesantna mu je činjenica da su crkve u Srbiji u centru gradova, jer su kod njih izvan naseljenih mesta, te se do njih dolazi peške, posebnim stazama. Organizatori ove posete delegacije od oko 70 dece iz Rusije pobrinuli su se da ona imaju zanimljiv sadržaj, vodili na bazen, žurku, što ih je, kako kaže, posebno obradovalo, jer su prvi put imali priliku da uđu u diskoteku. Međutim, u svemu tome, kako je Danil kazao, nedostajali su im njihovi vršnjaci, koji zbog obaveza u školi nisu prisustvovali. Naime, prema rečima ovog manekena, ali i kreatora, budući da je i sam učestvovao i prezentovao kolekcije teatarske mode, njihovo se školstvo ipak razlikuje od ovdašnjeg. Oni se raspuštaju u maju, a tu je i razlika u dužini trajanja osnovnog obrazovanja, i to od devet ili 11 godina, po izboru. Nakon završenih devet razreda stiču pravo da upišu neku od viših škola, a posle 11 razreda da se upišu na neki od fakulteta. Kako navodi, srpska hrana mu se dopada, te primeću da se kod nas više jede meso, dok su njihove navike u ishrani takve da se više baziraju na kašastim jelima.

Po završetku manifestacije u Bečeju, gostima iz Rusije na repertoaru je bila i ekskurzija prilikom koje su se bolje upoznali sa znamenitostima Srbije.

 

Tatjana Pejin, polaznica obuke „Pokreni mehanizam“

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име