– Izostanak odgovornosti za štetu natetu javnim sredstvima pravilo je bez izuzetka, to potvrđuje i činjenica da Prekršajnom sudu u Bečeju nije podnet ni jedan zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, a osnovano sumnjam da je vođen i jedan krivični postupak.

Ovo pokazuje nezainteresovanost nadležnih institucija za procesuiranje odgovornih lica, a takođe i građana koji imaju mogućnosti, ali ih ne koriste, da li iz neznanja, da li iz straha, ostaje nam da se pitamo. A, u međuvremenu, pojednici se bogate na naš račun, račun poreskih obveznika, kaže Kristina Glavardanov iz Antikorupcijskog pravnog savetovališta u Bečeju.

Naime, iz Prekršajnog suda u Bečeju, nadležan za opštine Bečej, Srbobran, Temerin i Žabalj, redakciji portala MojBečej odgovaraju da u tom sudu nije podnet ni jedan zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prekršaja iz Zakona o javnim nabavkama.

– Poslednjih godina svedoci smo mnogobrojnih zloupotreba u oblasti javnih nabavki. Svakodnevno iz medija saznajemo da su pojedine nabavke poništene ili da je neko saznao da su nameštene pa naručioci brže bolje menjaju konkursnu dokumentaciju. Nisam iznenađena izostankom odgovornosti odgovornih lica za ovako brutalna kršenja zakona i nedomaćinski odnos prema novcu poreskih obveznika, objašnjava advokatica i sertifikovana službenica za javne nabavke Glavardanov.

Međutim, i kada je utvrđena odgovornost u prekršajnom ili krivičnom postupku niko nikada nije pozvao odgovorno lice ili članove komisije na odgovornost, ističe Glavardanov, iako postoji osnov za regresni zahtev protiv učinilaca. Naime, zakonom o javnim nabavkama propisano je da se za članove komisije imenuju lica koja imaju odgovarajuće stručno obrazovanje iz oblasti koja je predmet javne nabavke, a to bi trebalo da doprinese kvalitetnijem radu komisije, što često u praksi nije slučaj.

Činjenica da u prekršajnom sudu nadležnom za četiri opštine nije bilo postupaka zbog prekršaja iz Zakona o javnim nabavkama nije nikako za zanemariti, bar zbog sledeće stvari. Naime, javne nabavke su u Srbiji godinama sinonim za korupciju, jer je njihova ukupna godišnja vrednost oko tri milijarde evra. S tim u vezi, Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava ukazuje na problematiku odnosa između javnih finansija, odnosno zloupotreba u sistemu javnih nabavki i kaznene politike.

Prema njegovim rečima javne nabavke jesu tema od prvorazrednog značaja jer je njihova ukupna vrednost velika, a radi se o novcu poreskih obveznika.

Kako je rekao, kaznena politika u toj oblasti je podsticajna, dok pravosudni sistem nema kapaciteta da se, ni nakon izmena zakona, sa tim problemom izbori. U opštinama Bečej, Srbobran, Temerin i Žabalj, što se tiče prekršaja, kao postupaka koji se brže i efikasnije vode, u odnosu na recimo, krivične postupke, nije za to ni bilo prilike.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име