Péterrévén igen hosszú hagyománya van a tamburamuzsikának, így nem csoda, hogy a gyerekek a faluban már kiskoruk óta tanulják és szeretik a népzenét.  Az első Tücsök népművészeti és népzenei táborra 2010-ben került sor. Azóta minden nyáron összegyűlik a falu és a környék apraja-nagyja, akiket egy cél motivál: a tamburazenét népszerűsíteni.

– A tábor megálmodója ifjabb Csasznyi Imre volt. Mindig is közkedvelt tambura zenekaraink voltak és ezért ezt a hangszert szerettük volna népszerűsíteni a gyerekek körében. A gyerekek mellett a tábor helyszíne is évről évre növekedett. Minden évben igyekeztünk a táborban észlelt tapasztalatok alapján folyamatosan fejleszteni a területet, a gyerekek szórakozási lehetőségeit bővíteni, udvari játékokat készíteni számukra, valamint igyekeztünk minden tábort az előzőekhez képest újabbnál újabb közösségi programokkal színesíteni, mondja Csasznyi Magdolna, a tábor egyik szervezője.

A helyieken kívül a táborba a környező vajdasági településekről is érkeznek a gyerekek, akik általában 6 és 15 év közöttiek. Azonban az elmúlt évek során előfordult, hogy Magyarországról, Angliából és Németországból is ellátogattak a péterrévei népművészeti összejövetelre.

A tábornak rendkívül nagy közösségteremtő ereje van.  Igyekszünk olyan programokat kitalálni, hogy a nálunk táborozó gyerekek ezalatt az egy hét alatt megismerhessék egymást, közelebb tudjanak kerülni egymáshoz. Nem utolsó sorban pedig az egyik legnagyobb közösségteremtő erő a zene. A közös muzsikálásnál, a családias hangulatú zeneóráknál és a közös éneklésnél nincs nagyobb erő ami egy ekkora tömeget össze tudna kovácsolni minden évben, folytatja meséjét Magdolna.

A szervezők minden évben olyan oktatókat hívnak, akik saját művészeti köreikben is szakmai elismertségnek örvendenek és sok éves tapasztalataikat felhasználva oktatják a táborlakókat. Olyan néprajzi előadók vagy népmesélők fordulnak meg itt, akik érdekesek a gyerekek számára. Emellett, azokat az alap foglalkozásokat is, amelyekre leginkább épül a tábor, azaz a tambura oktatás, a néptánc oktatás és az ének tanulás, igyekeznek minden évben tökéletesíteni, fejleszteni ugyancsak nagyszerű oktatók segítségével.

– Különösen fontos, hogy a kisebbségben élő magyar gyerekek lehetőséget kapjanak arra, hogy megismerhessék népi kultúrájukat, hagyományaikat, megtanuljanak saját zenei anyanyelvükön megszólalni. Ezeknek a táboroknak közösségépítő erejük van, ahol a gyerekek jó hangulatban, játékosan ismerkedhetnek meg nemzeti értékeikkel, zárja le a szervező, aki azt is elmondta, hogy idén is sikeres tábort tudhatnak maguk mögött, és reméli, jövőre még többen látogatnak el hozzájuk.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име