Zgrada Osnovnog suda i Osnovnog javnog tužilaštva u Bečeju
Zgrada Osnovnog suda i Osnovnog javnog tužilaštva u Bečeju

Naredba o odlaganju krivičnog gonjenja, takozvani oportunitet, u Osnovnom javnom tužilaštvu u Bečeju od 1. januara 2015. godine do 29. januara 2018. godine doneta je ukupno za 409 lica. Od tog broja, za najviše lica, 128, odlaganje krivičnog gonjenja bilo je zbog krivičnog dela ugrožavanje javnog saobraćaja,  a potom krađe (51 osoba).

Načelo oportuniteta se najčešće koristi kod saobraćajnih prekršaja, što je pokazala i statistika tužilaštva u Bečeju. U Srbiji se primenjuje se od 2009. godine za krivična dela za koja su predviđene novčane kazne ili zatvor do pet godina.

Okrivljeni se, kada ispuni obavezu, oslobađa krivičnog postupka i ne vodi se u krivičnoj evidenciji.

Prema podacima iz Osnovnog javnog tužilaštva u Bečeju u protekle tri godine u postupcima protiv 20 lica zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja (član 289. stav 3 Krivičnog zakonika) i isto toliko za krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga, nije nastavljen postupak tužilaštva, niti je epilog bio na sudu.

Dalje postupak, odnosno krivično gonjenje, zbog šumske krađe, obustavljeno je protiv 10 osoba, a protivi isto toliko zbog utaje. Načelo oportuniteta primenjeno je u postupku protiv osam osoba zbog poreske utaje. Troje osoba je izbeglo sankcije, osim uplate novca u humanitarne svrhe, zbog krivičnog dela ubijanje i zlostavljanje životinja, a jedna za neovlašćeno bavljenje delatnošću iz člana 353. Krivičnog zakonika (neovlašćena arheološka ispitivanja i iskopavanja).

Institut odlaganje krivičnog gonjenja u bečejskom tužilaštvu primenjen je u pomenutom periodu primenjen za 46 krivičnih dela.

Odgovor tužilaštva u Bečeju portalu MojBečej
Odgovor tužilaštva u Bečeju portalu MojBečej
Odgovor, drugi deo
Odgovor, drugi deo

 

Odgovor, treći deo
Odgovor, treći deo

Oportunitet epilog krivične prijave DRI protiv bivšeg predsednika opštine Novi Bečej 

Pažnju novinara i javnosti pred kraj 2017. godine izazvala o odluka o primeni oportuniteta u slučaju krivične prijave protiv Saše Šućurovića (Liga socijaldemokrata Vojvodine), nekadašnjeg predsednika opštine Novi Bečej, a trenutno poslanika u Skupštini Vojvodine. Naime, Osnovno javno tužilaštvi u Bečeju 23. novembra 2017. godine donelo je naredba o odlaganju ktivičnog gonjenja Saše Šućurovića, bivšeg predsednika opštine Novi Bečej, na osnovu prijave Državne revizorske institucije (DRI), koja je ustanovila nenamensko korišćenje budžetskih sredstava u toj banatskoj opštini tokom 2015. godine.

Načelo oportuniteta se sve više primenjuje u Srbiji, a pravnik Dejan Škorić iz Koalicije za nadzor javnih finansija za portal MojBečej.rs kaže da su posledice ovakve prakse tužilaštava direktno podsticanje vršenja istih ili sličnih krivičnih dela i potpuna finansijska neodgovornost direktnih i indirektnih korisnika budžeta.

Iz Osnovnog tužilaštva u Bečeju nam nisu dostavili krivičnu prijavu koju je DRI podnela, kako bismo se uverili u njen sadržaj. Međutim, ono što je poznato iz izveštaja državnih revizora jeste da je Opština Novi Bečej u 2015. godini nepravilno potrošila najmanje 139 miliona dinara. Od tog iznosa, na plaćanje dobara, radova i usluga bez sprovođenja postupka javne nabavke potrošeno je 23.704.000 dinara, na dotacije udruženjima građana, verskim zajednicama, sportskim organizacijama 16.033.000 dinara i bez validne (verodostojne) dokumentacije 16.303.000 dinara.

Krivična prijava protiv bivšeg predsednika opštine Novi Bečej zbog krivičnog dela nenamensko korišćenje budžetskih sredstava iz člana 362a stav 1. Krivičnog zakonika je ujedno i jedina koja je podneta bečejskom osnovnom tužilaštvu.

Šućurović je imao obavezu da najkasnije do 23. februara ove godine plati 30.000 dinara u humanitarne svrhe i tako je oslobođen daljeg postupka tužilaštva, odnosno, slučaj nema epilog na sudu.

 

 

 

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta„Sa javnim interesom na ti: Informisanjem do transparetnosti u odličivanju u opštini Novi Bečej“

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име