Učenje stranih jezika je uvek imalo važnu praktičnu primenu. Naročito je korisno poznavati jezik sredine. Sa ciljem da povećaju zapošljivost mladih kroz učenje jezika sredina, kao i dase utiče na poboljšanje života u lokalnoj zajednici i na povećanje tolerancije, u prostorijama Centra za decu i mlade već četiri meseca organizuju se radionice mađarskog i srpskog jezika.

Ovog puta, kamera portala MojBečej prisustvovala je jednoj radionici mađarskog jezika.

Stručnjaci preporučuju da se krene rano sa učenjem stranog jezika, jer deca prirodno uče jezik, kroz igru. Iako je potrebno mnogo napora uložiti u savladavanje jezika, naročito mađarskog, koji je prema mnogima jedan od težih svetskih jezika, mladi koji dolaze dva puta nedeljno u prostorije Centra za decu i mlade vrlo su uporni, vredni.

Fabiola Erdeg, voditeljka radionica mađarskog jezika, kaže da je akcenat u kreiranju radionica bio na komunikaciji i na tome da se učesnici snađu u svakodnevnim situacijama. Za grupu kaže da je raznolika, što je bio dodatni izazov.

Motivacija učesnika radionica mađarskog jezika bila je raznolika. Svi su, zbog toga što je u pitanju jezik sredine, imali dodira sa mađarskim, ali je znanje svakako trebalo proširiti. Jedan od glavnih motiva bio jeste – povećanje šansi za dobijanje posla.

Saška Totović je tokom detinjstva poznavala osnove mađarskog, međutim, zaboravila je jezik, jer ga godinama nije koristila. U radionicama u bečejskom centru za mlade videla je mogućnost da proširi znanje.

Tamara Davidović ističe da je mađarski jezik u lokalnoj zajednici nezaobilazan, te razume određene fraze, ali joj treba više znanja da bi razgovarala sa meštanima. Ova dvadesetogodišnja devojka navodi da je na prethodnom poslu bilo značajno da govori mađarski jezik.

Dejan Doroslovački pohađa radionice kako bi savladao jezik zbog posla. On objašnjava da je planirao da uči mađarski, te je iskoristio mogućnosti projekta i sada se besplatno usavršava.

Radionice srpskog i mađarskog jezika traju do kraja marta, kada će polaznicima, nakon završenog testa, biti uručeni sertifikati. Ove aktivnosti deo su projekta koji realizuje Udruženje „Tako cool!“ u partnerstvu sa Bečejskim udruženjem mladih u okviru projekta „ Jednaka šansa za sve mlade 2”, a finansira ga Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име